Man kan godt ændre den danske lovgivning, så den tager højde for at børn som Mint kan blive i Danmark samtidigt med at man kan hjemsende børn, hvor forældrene forsøger at skærme dem fra at blive 'for danske'. Det mener Silvia Adamo, lektor i jura og ekspert i udlændingeret ved Københavns Universitet

»Jeg er ikke enig med Inger Støjberg. Jeg mener godt, at man kan være kreativ og lave en lov, som tager højde for den problemstilling,« siger hun.

Debatten har ofte handlet om de såkaldte 'koranskolebørn,' hvor forældrene helt bevidst har holdt børnene i hjemlandet længst muligt for at undgå, at de tilegnede sig danske værdier.

Inger Støjberg har derimod givet udtryk for, at hun ikke vil ændre den danske lovgivning.

Mint og mor Ratree i Bangkok, efter Mint er blevet udvist af Danmark.
Mint og mor Ratree i Bangkok, efter Mint er blevet udvist af Danmark.
Vis mere

Ministeren mener, at ikke at loven kan indrettes, så den tager højde for Mint, som også opholdt sig mere end to år i hjemlandet, inden hun flyttede til Danmark for at bo med sin mor, samtidigt med at Danmark kan slippe for at tage imod såkaldte 'koranskolebørn'.

»Vi kigger på reglerne, men vi vil under ingen omstændigheder tillade, at man bevidst lader sine børn gå på koranskole og forhindrer, at de kan integreres i det danske samfund. Derfor kan jeg ikke garantere, at de eksisterende regler bliver ændret,« har Inger Støjberg tidligere sagt til B.T.

Men Silvia Adamo mener, at man med relativt simple tiltag kan undgå at give permanente opholdstilladelser til børn, som ikke kan eller vil integreres.

»Man kunne bestemme, at man løbende ville foretage tilsyn med børnene og afholde samtaler med dem,« siger hun.

Mint med sin lillebror Malick.
Mint med sin lillebror Malick.
Vis mere

Hvad skulle man så spørge om?

»Man kunne jo så spørge til, om de går i skole, om de taler dansk og andre ting, som man lægger vægt på i Danmark i forbindelse med en vellykket integration. På den måde kunne man foretage reelle individuelle vurderinger,« siger Silvia Adamo.

Hun forklarer, at Mint således kunne have fremvist de personlige skriftlige tilkendegivelser fra hendes skole, hvor hun beskrives som meget vellidt blandt sine kammerater, samt at hun har 'stærke faglige og personlige ressourcer'.

»Man kunne vælge at afholde en samtale en gang om året eller man kunne gøre det i forbindelse med, at en midlertidig opholdstilladelse skulle fornys,« siger hun.

Inger Støjberg.
Inger Støjberg. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Integrationsordfører for De Radikale, Andreas Steenberg, glæder siig over vurderingen.

»Vi deler den vurdering. Man kan sagtens lave sådan nogle foranstaltninger og så lade danske statsborgere bo med deres familier. Det er bare at komme i gang,« siger han og fortsætter:

»Som det er nu, så mødes hverken Udlændingestyrelsen eller Udlændingenævnet med de her børn. Det er jo det mindste, som man kunne gøre, for at sikre en korrekt afgørelse, forklarer Andreas Steenberg.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg ønsker ikke at lade sig interviewe af B.T. om emnet, men har sendt dette skriftlige citat, hvor hun forholder sig til lektor Silvias Adamos vurdering.

»Jeg har svært ved at se, hvordan vi i praksis skulle kunne gennemføre reelle samtaler med børn helt ned til på fx 8 eller 9 år med det pres, der i givet fald ville ligge på børnene for ”at svare rigtigt”. Det ville næppe heller være det reelle billede, vi ville få frem i en sådan samtale, hvor barnet jo også vil være under påvirkning af forældrene – ikke mindst hvis forældrene fx ønskede at skjule en negativ indoktrinering af barnet,« skriver ministeren.

Hun fortsætter:

»Og så igen helt grundlæggende, vi behøver ikke alle disse forslag til krumspring og halve løsninger, når det i bund og grund drejer sig om, at forældrene bare kan tage deres børn med til Danmark fra starten. Det synes jeg, at de mange kritikere af reglen og dens administration helt grundlæggende mangler at forholde sig til,« skriver ministeren til B.T.

B.T. har ikke haft mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.