Det er helt forkert, at den danske lovgivning er indrettet sådan, at 13-årige Mint og adskillige andre børn er udvist af landet. Det mener et overvældende flertal af danskerne ifølge en befolkningsrundspørge, som YouGov har foretaget for B.T..

I alt har 1009 danskere taget stilling til om lovgivningen er fornuftig. Her mener 70 procent, at lovgivningen burde være indrettet således, at Mint kunne blive i Danmark. Det er kun otte procent, der mener, at den danske lovgivning er korrekt udformet.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, forstår godt danskernes holdning. Han vil dog ikke lave loven om.

Heller ikke selvom undersøgelsen viser, at Dansk Folkepartis egne vælgere også bakker op om Mint og giver udtryk for, at lovgivningen rammer forkert.

Mint vidste ikke, hvilken grimasse hun skulle møde medierne med, da hun sidste år blev udvist. Så hun forsøgte at smile, selvom der ikke var meget at smile ad.
Mint vidste ikke, hvilken grimasse hun skulle møde medierne med, da hun sidste år blev udvist. Så hun forsøgte at smile, selvom der ikke var meget at smile ad. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg kan jo godt forstå, at man får sympati med de børn, som har optrådt i medierne. Og hvis de børn nu fik lov at komme tilbage til Danmark, så er det jo ikke noget, der skader Danmark. Problemet er bare, at når man lovgiver for nogle, så lovgiver man også for nogle andre.«

Hvilke andre er det?

»Der har jo været nogle, der har foreslået, at hvis man er dansk statsborger, så skal man have ret til at få sin ægtefælle OG ægtefællens børn til Danmark. Og det går simpelthen ikke. Sagen er, at der jo er mange danske statsborgere, der har pakistansk, somalisk eller anden baggrund,« siger han og fortsætter:

»Det kan åbne op for en syndflod af indvandrere. Konsekvenserne kan være svære at overskue. Her må jeg bare sige til vores egne vælgere, at det vil vi ikke være med til,« siger Martin Henriksen.

Men skal vi så bare sige pyt skidt med Mint?

»Vi mener, at man bør give mulighed for en særlig dispensation, så ministeren sammen med Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg kan omgøre en beslutning, hvor vi kan se, at der er sket noget uhensigtsmæssigt, selvom loven kan være fulgt,« siger Martin Henriksen.

Enhedslisten, SF og De Radikale er helt uenige.

»Martin Henriksen er helt forkert på den og fører skræmmekampagne. Det, vi taler om, er danske statsborgere, der bliver gift med udlændinge, der har børn i forvejen fra et tidligere forhold. Dem er der ikke mange af. Derfor kan vi godt give den rettighed til dem,« siger Andreas Steenberg, integrationsordfører for De Radikale.

Den 1. oktober, når Folketinget åbner igen, er det et år siden, at Mint blev udvist af Danmark.
Den 1. oktober, når Folketinget åbner igen, er det et år siden, at Mint blev udvist af Danmark.
Vis mere

»Jeg tror, danskerne er trætte af den unuancerede udlændingelovgivning, hvor kriminelle udlændinge kan spankulere rundt, og børn, der allerede er integreret, bliver sendt tilbage i uvished. Det skal vi have lavet om på, og det er den her måling et udtryk for,« siger SF's børneordfører, Jacob Mark.

Den danske lovgivning blev oprindeligt skabt for at forhindre, at udlændinges børn blev i hjemlandet, til de var næsten voksne, så de ikke blev 'for danske'. Når de så kom hertil, var de meget svære at integrere i det danske samfund. Enhedslisten mener, at man godt kan gardere sig mod den praksis, selvom man laver loven om.

»Ude i kommunerne bør man kunne holde bedre øje med de familier, hvor man kan frygte, at de sender børn på genopdragelsesrejse. Det er blandt andet et af de argumenter, som gør, at vi mener, vi bør have flere pædagoger og folkeskolelærere i Danmark,« siger integrationsordfører Rosa Lund.