»Der er jo ikke nogen af os, der havde set det her komme. Som i 'slet ikke'. Så vi har haft travlt, for hvad gør vi?«

Således siger Gitte Hemmingsen, der stod bag den omdiskuterede Afrika Festival, som i slutningen af maj skulle være afholdt i Ree Park Safari, til B.T.

For nylig valgte musikeren Wafande nemlig at trække sig fra festivalen, som han selv har været med til at arrangere og skulle have optrådt til, efter den zoologiske haves ejer Karsten Ree havde udtalt sig nedsættende om sorte mennesker.

Derfor bliver festivalen nu helt lavet om, bekræfter billetudbyderen Billetlugen og festivalarrangøren over for B.T.

»Festivalen bliver gennemført, men i en anden form som Wildlife Festival,« forklarer Gitte Hemmingsen, der er direktør i velgørenhedsorganisationen Gate To Nature, som står bag festivalen.

Direktøren er dog glad for løsningen, som hun mener giver velgørenhedsorganisationen et større råderum, nu det ikke længere kun skal være Afrika, der er i fokus.

»Det gav mening – også særligt efter det ballade, der har været, så ville det også være respektfuldt i forhold til Wafande,« forklarer Gitte Hemmingsen.

Ree Park Safari er ikke vendt tilbage på B.T.s adskillige henvendelser.
Ree Park Safari er ikke vendt tilbage på B.T.s adskillige henvendelser. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Hun og hendes organisation har nemlig »fuld forståelse« for, at Wafande valgte at trække sig fra arrangementet efter Karsten Ree på den røde løber havde stået fast på sin brug af ordet 'neger'.

»Jeg kan godt sige på hele Gate To Natures vegne, at vi synes også, at den udtalelse, Karsten kom med, er uacceptabel. Men vi har også vurderet, at det altså er et kæmpe stykke arbejde, som bliver lavet under organisationen,« forklarer direktøren.

Hun oplyser, at Wafande og Pharfar – som begge trak sig fra Afrika Festival-projektet efter udtalelserne – bliver erstattet af musikeren Jimilian.

Derudover vil det musikalske program være det samme som før.

»De her artister stiller op for Gate To Nature for naturen og miljøet. De har som sådan aldrig stillet op under Karsten, det har aldrig været planen. For mig er det en lokation, og Ree Park arbejder meget effektivt med naturbevarelse, og de har mange gode projekter,« forklarer Gitte Hemmingsen.

Denne onsdag middag begynder opdateringen af den skandaleramte festival så.

Karsten Ree er ikke racist, slår hans hustru, Janni Ree, fast.
Karsten Ree er ikke racist, slår hans hustru, Janni Ree, fast. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Men faktisk har der frem til nu – selvom Ree Park havde fjernet al deres hidtidige information om arrangementet – været solgt billetter til Afrika Festival på Billetlugen med beskrivelsen om, at Wafande og Pharfar fortsat ville optræde.

Billetlugen oplyser nu til B.T., at man vil ændre beskrivelsen af festivalen, som arrangøren selv er ansvarlig for.

Gate To Nature-direktøren Gitte Hemmingsen forsikrer desuden, at man har talt med alle, der har købt billet til den snart opdaterede festival i den uvisse mellemliggende periode.

»Alle har valgt at beholde deres billet – ellers ville de selvfølgelig få deres penge retur,« lyder det fra direktøren.

B.T. har uden held forsøgt at få en kommentar fra Ree Park Safari og Karsten Ree.

Wafande og Karsten Ree har tidligere afvist at udtale sig om sagen.