»Jeg synes, det er ærgerligt, at børnene tabte, og det synes jeg vitterligt, at de gjorde.«

Så kontant er Signe Lindkvist, når snakken falder på DRs Børne- og Ungeafdeling, B&U, som i 2007 rykkede fra København til Aarhus og mistede størstedelen af sine medarbejde.

Signe Lindkvist er en veteran, når det kommer til at lave børne-tv, og i 2009 var hun kanalredaktør på DR Ramasjang. Ærgrelsen, som hun nu lufter, kommer i Radio 4-programmet 'Portrætalbum'.

»I de sidste år, hvor jeg lavede børnefjernsyn, besluttede man af politiske årsager at lukke B&U-afdelingen og sende den til Aarhus. Der var udfordringen at alle de mennesker, der altid havde lavet børnefjernsyn, vi snakker 'Kaj og Andrea'og 'Anna og Lotte', de var jo gamle, voksne mennesker, som ikke bare ville flytte til Aarhus.«

Når snakken falder på konsekvensen af udflytningen, er hun da heller ikke det mindste i tvivl.

»Det gjorde, at man i min verden dræbte B&U-afdelingen og tog alle kompetencer ud af den, og så kunne man starte forfra. Jeg synes, det var rigtig sørgeligt at se på (...) Jeg synes, det var hårdt på en eller anden måde at være i det, mens det døde, og nogle gange får jeg dårlig samvittighed over, at jeg ikke kunne gøre mere.«

Det hun savner fra børnefjernsyn i dag er noget af det vilde, surrealistiske, uhåndgribelige og udefinerbare. Hun synes, at det er blevet for kommercialiseret med for meget fokus på at få mange cliks og visninger. Børnenes stemme og det kulturbidragende er gået tabt.

Faktisk vil hun gå så langt som til at kalde det en skandale, hvor lidt børne-tv prioriteres i dag fra DRs side.

»Jeg synes, det er tarveligt, at de (børnene, red.) får så lidt ud af vores licensmidler, og jeg synes, det er synd, at man prioriterer det så lidt. Når man bruger så mange penge på sport, fed lørdagsunderholdning og alt muligt andet, så synes jeg, det er en skandale, at man bruger så få penge på børnene.«

I et skriftligt svar til B.T. fortæller DRs underdirektør Julie Lungholt, at de mener, Signe Lindkvist kritik rammer helt forbi skiven.

»Indhold til børn har i over 50 år været en hjørnesten for DR og er det stadig. Det har Signe Lindkvist jo selv bidraget til. Men hendes kritik rammer helt forbi, fordi DR på ingen måde prioriterer børneindhold lavere i dag, end vi gjorde tidligere. Som eksempler kan jeg nævne, at vi bare inden for de sidste par år har skabt et helt nyt univers til de små børn med Minisjang og for de større børn senest ’FredagsTamTam’ og familiefiktion som ’Det Forsvundne Ravkammer’,« lyder det.

Derudover skriver Julie Lungholt at man bestemt ikke mener, at børneområdet har været hårdt ramt af ændringer i DR.

»Børneområdet var også friholdt i DR’s spare- og udviklingsplan i 2018, hvor blandt andet sport og underholdning blev markant beskåret. Altså netop de områder, som Signe Lindkvist fremhæver, at DR prioriterer på bekostning af børneområdet,« afslutter hun.