Han er kendt for sin tørre og bidende humor, men dén dag i februar 2016 var der ikke meget at grine af.

For det var dér, at den populære nordjyske troubadour Niels Hausgaard døde. Var væk i 18 minutter.

»Jeg var egentlig lidt ked af at blive kaldt tilbage,« fortæller 79-årige Niels Hausgaard, som oplevede sin død som en tilstand af dyb og behagelig fred, som han gerne ville have blevet i.

Det er i en ny bog, 'Når vi ånder i takt', at den folkekære sanger og satiriker åbner op omkring dét, der for de fleste ville være en dybt traumatisk oplevelse.

Men tro mod sit virke er der glimt i øjet, når han fortæller om, hvordan han midt i sin turné pludselig følte sig dårlig tilpas og dejsede om.

Til alt held var hans manager på pletten og fik i en fart givet ham hjertemassage. Hvilket havde reddet hans liv, men til gengæld brækket hvert et ribben i hans krop.

Proppet af morfin vågnede han op på Skejby Sygehus, ringede taknemmeligt til sin manager, som var gået udenfor for at ryge, men havde svært ved at overbevise ham om, at det rent faktisk var ham, der ringede.

Og at han var i live.

Det var dog – beskriver han med vanlig lune – en ny og noget anderledes version af gode gamle Niels Hausgaard, der vågnede op fra de døde.

I hvert fald fortæller han, hvordan hans datter knap kunne kende ham, fordi en sentimental mildhed og taknemmelighed havde sænket sig over ham.

»Normalt taler vi jo ikke sådan. Der er det lige ud af posen. Vi siger de mest barske ting, for så ved vi, at vi ikke er ligeglade med hinanden,« siger han i bogen.

Én ting var dog som altid. Nemlig pligtfølelsen.

Niels Hausgaard havde det mildest talt rigtig skidt med, at han på grund af sin død havde været nødt til at aflyse en stribe koncerter på sin turné.

Så det var magtpåliggende for ham at vende tilbage til scenen så hurtigt som muligt. For en aftale er en aftale.

Derfor stod Niels Hausgaard allerede foran sit trofaste publikum blot 12 dage efter, at han var død.

Oplevelsen har dog sat sine spor i ham. På den gode måde. For Niels Hausgaard frygter ikke længere døden.

'Når vi ånder i takt' udkommer på forlaget Lindhardt og Ringhof 20. september.