Til hverdag handler jeg altid i…

»DagligBrugsen. Det har jeg gjort siden 1989. Den er lige i nærheden af, hvor jeg bor i Svendborg, og folk  er nærværende, man hilser og snakker lidt.«

»Det er som en mindre købmand, og man kan spørge flaskedrengen og kassedamen. Jeg er ikke til de der kæmpe supermarkeder - det er ikke mig. Jeg kommer i Kvickly, men glæden ved de mindre butikker er større.«

»Jeg kan godt lide, at der trods en vild verden er tid til noget nærvær.«

»Der er hverken for lidt eller for meget. Der er ikke altid det, jeg skal bruge, men så vælger jeg bare noget andet.«

Hver uge handler jeg for cirka…

»Jeg handler vel for 1.500 kroner.«

»I forhold til så mange andre er det nok meget, men vi kan godt lide at købe ordentlige ting, og jeg vil hellere give mere for tingene end gå på kompromis.«

De stigende fødevarepriser har betydet, at…

»Nu siger jeg noget, der nok rammer mig hårdt som en boomerang, men det har ikke betydet noget for mig.«

»Vi er ikke så mange, og så køber vi bare noget mindre. Jeg vil stadig have hakket oksekød, men så køber jeg bare 400 gram i stedet for et kilo.«

»Så er der andre steder, jeg sparer. Så køber jeg ikke en skjorte eller en flaske vin eller går i biografen, og så går det op.«

»Jeg ved godt, nogle ikke har så mange penge, og det har jeg fuld forståelse for, men nu taler jeg bare om, hvad der rammer mig.«

Kokken Claus Holm i sine yngre dage.
Kokken Claus Holm i sine yngre dage. Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Jeg synes, priserne på oksekød er…

»Folk siger, de er for dyre, og det er de sikkert også. Jeg kender ikke historien bag alle stigninger. Men vi kan da godt blive enige om, at de har fået et ordentligt hak op.« 

»Om det er retfærdigt er jeg ikke den rette at spørge om, men ligesom alle mulige andre synes jeg også, den er pænt høj.«

I mit køleskab finder du altid…

»Æg og parmesan og altid en agurk.«

»Vi elsker æg, og parmesan er verdens bedste smagsgiver. Hvis man er alene hjemme og koger en gang pasta, og så lige parmesan og olivenolie på - åh det er godt.«

»Og skal jeg have røræg, skal jeg have agurk, får jeg spegepølsemad, skal jeg have agurk. Jeg elsker agurk!«

»Hver søndag skal vi også have hjemmelavet kylling med kartofler, remo og hjemmelavet agurkesalat, og jeg kan ikke spise andet end den, min kone laver. Det har vi fået hver søndag, siden vi mødtes i 1989.«

Kokken Claus Holm og konen Anne spiser det samme hver eneste søndag - og det har de gjort i 36 år.
Kokken Claus Holm og konen Anne spiser det samme hver eneste søndag - og det har de gjort i 36 år. Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Hvorfor får I det?

»Vi mødtes og havde været i byen, og så gik vi på grillbar og fik en klassisk grillkylling. Bagefter aftalte vi, at hvis vi blev sammen, skulle vi have det hver søndag - og det har vi fået siden.«

»Så jeg kan ikke inviteres ud om søndagen. Reglen er, at alt skal spises med fingrene, og jeg bliver aldrig træt af det.«

Når jeg går i supermarkedet, impulsshopper jeg næsten altid…

»Det gør jeg hele tiden, og det er uanset, hvor jeg går hen, så er det spontane indkøb konstant. Jeg lader mig forføre af det, der er. Det kan være alt fra nye oliven til Marabou-chokolade eller friskbagte baguettes.«

»Jeg er en helt vild impulsshopper, og det er med alt; tøj, sko, hatte - alt. Det er frygteligt.«

»Jeg gad godt styre det mere, for jeg bruger satme mange penge på det, men jeg er også med til at holde samfundet i gang.«

Jeg kunne aldrig drømme om at bruge penge på…

»Lottokoponer og sådan noget spil. Det bruger jeg satme ikke penge på. Og kopnudler.«

»Jeg ved, at mange unger køber det. Men jeg tænker, det kan satme ikke være lækkert med det tørrede noget og kogende vand henover.«

»Man kan også få frossen lasagne, der kan holde sig 12 år, det kunne jeg heller ikke finde på. Jeg tænker bare; hold kæft, det er ikke godt.«

Til gengæld bruger jeg nok lidt for mange penge på...

Kokken Claus Holm har meget svært ved at holde sig fra chokolade.
Kokken Claus Holm har meget svært ved at holde sig fra chokolade. Nymann Bo/Her Og Nu/Ritzau Scanpix

»Der må jeg nok krybe til korset. Selvom jeg altid er på kur, så er det Rittersport. Den med yoghurt, og den med kiks. Det bruger jeg voldsomt mange penge på.«

»Lige nu køber jeg ingen, for der skal lige strammes op, men ellers kan jeg godt køre 4-5 stykker på en uge.«

»Den med yoghurt er monster undervurderet, derfor køber jeg en del, for jeg er bange for, at den udgår. Og så køber jeg nogle gange dem med de små i, men inden man har set sig om, har jeg spist 16.«

»Mange siger: Du er kok, du skal spise Friis-Holm-chokolade. Det gør jeg også, men nu op til jul har de så  poser med små nissemænd i det billigste chokolade, og jeg elsker, elsker, elsker det. For satan da.«

Chokolade er steget meget i pris, hvad tænker du så om det?

»Det er en musthave! Så må jeg samle flasker, jeg skal have min chokolade.«

»Når folk siger: Dyrker du ikke sport? Så siger jeg: Jo, Rittersport og sidespring, haha.«

Mit forhold til tilbudsvarer er…

»Ikke eksisterende. Det går jeg slet ikke efter.«

»Det er ikke sådan, jeg går udenom. Men jeg kører ikke rundt i 15 forskellige butikker. Jeg tager det, jeg har lyst til at tage.«

Det putter jeg i indkøbskurven, hvis det skal gå rigtig stærkt:

»Pasta, parmesan, tomater og basilikum!«

Det putter jeg i indkøbskurven, når det skal være ekstra lækkert:

»Den der friske kylling, aubergine, lidt rosemarin, og så i kælderen og finde en italiensk rødvin. Det er fandme lækkert. Eller når der lige er noget af det gode bacon.«