De markante prisstigninger på fødevarer har i flere måneder stjålet opmærksomheden hos både danskerne og politikere.

Det gør de også hjemme hos én, der er særligt landskendt for at bruge riiiiiligeligt smør i sin madlavning.

For James Price kan næsten heller ikke tro sine egne øjne, når han kigger ned i køledisken.

»Generelt er det blevet sådan, at øjnene er ved at trille ud af hovedet, når man går ned og køber ind,« siger James Price til B.T.

»Vi er blevet vanvittigt bevidste om vores indkøb og sidder og planlægger det på en helt anden måde,« fortæller den 65-årige kapelmester og restauratør. 

På kun de sidste fire år er priserne stukket fuldkommen af. Det har påvirket en lang række ganske almindelige danskere, der ikke længere har råd til selv de mest basale indkøb.

B.T. har på det seneste talt med Michael Pedersen og Klaus Bech som begge kæmper med priserne.

Det er ikke gået ubemærket hen hos James Price:

»En ting er, at luksusvarerne er steget helt ekstremt, men det er jo sgu også de helt almindelige løg, kartofler og havregryn – altså det man normalt vil anse som billigt,« siger han.

»Derfor skal man eddermame se sig for, når man handler og man skal sidde og tænke meget over en form for kostplan,« tilføjer han.

Det har også betydet, at der i James Prices husholdning har ændret vaner:

»Vi spiser ikke så meget kød, som vi måske gjorde engang. Det er jo meget godt for miljøet og ikke kun for pengepungen,« siger James Price.

»Og så får man fyldt mavsen op med noget, der ikke koster så meget. Men de overvejelser eksisterede ikke for 15 år siden,« tilføjer han. 

Han fortæller, at han udover at handle mindre ofte ind også kører i flere supermarkeder, hvis varer er på tilbud, mens han har fokus på, at lave større portioner af retterne, der kan gemmes til fryseren.

Og så er han også blevet ramt af de massive stigninger på smør, og bruger ikke så meget som hidtil:

»Det sker helt automatisk. Man har jo et madbudget, som man prøver at overholde. Og der må man bare sige, at man står over for nogle valg en gang imellem,« siger han.

Og der lander valget oftere og oftere på retter, hvor der ikke skal bruges smør. For han erstatter ikke smøren med et billigere alternativ. For når der skal smør i, så skal der smør i:

»Jeg vil helst ikke gå på kompromis, så det bliver noget kedeligt, man sætter på bordet. Mindre af det, for det må være godt og rigtigt,« forklarer James Price.

Til sidst giver han da også sit bedste kokketip til den ret, som stadig kan laves til en rimelig sum penge:

»En af vores yndlingspastaretter er spaghetti med olie, hvidløg og chili – også kaldet pasta aglio e olio,« siger han og fortsætter:

»Det er virkelig en super billig ret. Lige indtil man så kommer parmesan på, så kan man se kronerne, der ryger igennem rivejernet. Men der må man så måske sige, at man ikke ikke helt så meget parmesan, som man gjorde engang,« siger James Price.

B.T. har snakket med James Price om udsendelsen 'Krise med Prise', hvor han i 2011 lavede budgetvenlige retter. B.T. har undersøgt, hvad de koster i dag.'

Det kan du læse om HER.