Med 216.000 følgere i ryggen skal der være styr på, hvor inspirationen kommer fra, siger en af Danmarks største mad-influenter efter kritiske røster har påpeget manglende kreditering og anklaget ham for plagiat.
På 2,5 år har David Kallestrup Pedersens Instagram-profil 'Pissegodmad' opbygget en følgerskare på 216.000, og derudover han han skrevet en populær kogebog med samme navn.
Nu har kritikere langet ud efter ham, blandt andet på det sociale medie Reddit.
Her bliver han beskyldt for at kopiere andre inden for feltet uden at kreditere, og den kritik tager David Kallestrup Pedersen til sig, siger han til B.T. tirsdag formiddag.
»Tråden er fair nok. Måske hver femte eller tiende ret er inspireret og har et andet oprindelsespunkt. Jeg laver altid mit eget twist på det, og man bliver nødt til at finde inspiration et sted, når man har været igennem de danske retter, de italienske klassikere og den slags. Man må holde øje med, hvad der trender.«
»Der er det rigtig god stil at kreditere det sted, man har fundet det.«
»Jeg har talt om det mange gange på min kanal, i podcasts og på Youtube, så det er ikke nyt for mig eller dem, der følger fast med. Nogle opskrifter har jeg brugt, siden jeg var lille, nogle er fra min mormor, og så er der selvfølgelig også retter, der trender,« siger han.
Særligt en hvidløgspasta, der blev gjort berømt af profilen Dr. Vegan, fik danskeren hug for at have kopieret. I David Kallestrup Pedersens opslag er der nu tilføjet en kreditering til inspirationskilden.
»Jeg prøver at komme med mit eget take på det, f.eks. på den hvidløgspasta, der oprindeligt var vegansk. Jeg vil faktisk være enig i kritikken, der er i tråden, for det er det rigtige at gøre at kreditere - også selvom det ikke er der originalopskriften er fra. Det kan ofte være svært at finde frem til.«
»Det giver mening at kreditere der, hvor man selv får inspirationen fra. Det vil jeg gøre fremover. Den kritik var ret on point.«
Han har tidligere haft god glæde ud af at tagge sin inspirator, blandt andet med en opskrift fra den store profil 'Alf's Kitchen', der sendte en glad besked tilbage, oplyser han.
Når nu du har en platform med over 200.000 følgere, føler du så, du har et større ansvar?
»Ja, helt sikkert, det har man. Jeg er bare et menneske ligesom alle andre.«
»Jeg er bare en bonderøv fra Nordjylland, der laver fejl,« siger han.
»Jeg kører jo et koncept med 'Hvad min kæreste spiser', og jeg tror, at der findes en lignende profil i alle lande. Det er ikke engang en joke,« siger han og nævner Andy Hearnden, der i dag har over fem mio. følgere som sin inspirationskilde.
»Mit koncept skiller sig ud på redigering, kameraføring og måden vi smager til sidst. Starten er også anderledes, så vi har sat vores eget spin på det. Og det hele er startet med, at jeg altid har lavet mad til Pernille, så det er meget naturligt for os.«
Sidst år udgav Muusmann Forlag kogebogen 'Pissegodmad' og på deres hjemmeside bliver den nævnt som 'Top bestseller siden oktober'.