Stigende fødevarepriser presser danskernes husholdningsbudgetter, og for mange handler indkøb mere om økonomi end idealer.

Det mærker kokken Casper Sobczyk, der mener, at debatten om dyrevelfærd ikke kan adskilles fra den virkelighed, landets forbrugere står i.

»Der er mange mennesker, som er pressede af fødevarepriser, og måske ikke har råd til at gå ud og købe friland eller økologisk,« siger han.

For Sobczyk er konklusionen klar:

»Det er politikernes opgave at sørge for, at vi kan få priserne ned og få alt af friland i sidste ende.«

Debatten er blusset op efter TV 2-dokumentaren ’Hvem passer på grisene?’.

De blodige sår, fastklemte dyr og alvorligt syge grise har fået mange til tasterne, og debatten fylder på sociale medier. Nogle vælger sågar flæskestegen fra i protest.

Sobczyk forstår den reaktion. Selv bliver han rørt af at se dyr, der trives:

»Der er ikke noget smukkere end at komme ud på en bondegård og få rigtig lækker gris, der har haft det godt. At se hvordan dyrene lever, og hvem der står bag produktionen – det gør noget ved én som forbruger.«

Han peger samtidig på, at dyrevelfærd også afspejler sig i smagen.

»Økologiske grise får ikke bare mere plads, men også noget andet foder, og det kan man smage.«

Men selv om han ønsker bedre forhold, understreger han, at bebrejdelser mellem forbrugere ikke gavner nogen:

»Ved du hvad? Man skal gøre det, pengepungen siger. Det vigtigste er, at alle får en god jul,« siger han.