»Bestialsk,« og »ren tortur og sadisme«.

Mens Søren Frank i en artikel i Berlingske beretter om 'sit livs vildeste madoplevelse', er Kira Eggers og Dyrenes Beskyttelse i oprør.

Den kendte madanmelder beskriver i artiklen, hvordan han ved et privat selskab på Færøerne oplevede, at værten viste gæsterne, hvordan man kortvarigt kogte bagkroppen på en jomfruhummer, mens man holdt resten af kroppen over vandet og dermed sørgede for at holde den i live.

»Herefter spiser man halen, mens man holder om kløerne, så de ikke bider en i næsen. Det smager himmelsk rent, ikke mindst med et par dråber citron og lidt salt,« beretter Søren Frank om sin oplevelse af at spise en hummerhale, hvor resten af kroppen altså stadig var i live.

Søren Frank kalder aftenen med en længere række af serveringer for 'et brutalistisk gastronomisk totalteater.'

Artiklen indeholder desuden en beskrivelse af, hvordan den danske skuespiller Pilou Asbæk ved samme lejlighed vristede sig fri af grebet af en levende ottearmet blæksprutte og smed den på en varm pande, hvor den blev flamberet.

B.T.s madekspert, kokken Thomas Castberg, som også er creative director hos Skagen Group, mener ikke, at der er nogen særlig gastronomisk fordel i at holde levende hummere ned i kogende vand.

»Nej, det har jeg ikke lagt mærke til. De kokke, som jeg kender, dræber hummeren ved at flække hovedet med en kniv lige inden. Det andet er dyrplageri, synes jeg,« siger Thomas Castberg.

Søren Franks artikel, som er blevet til efter et sponsorat fra Visit Faroe Islands, har fået både Kira Eggers, som har skrevet en kogebog med veganske opskrifter og repræsenterer dyrevelfærdsorganisationen PETA som ambassadør, og også Dyrenes Beskyttelse helt op i det røde felt.

»Når jeg læser den artikel, har jeg så mange spørgsmål. Jeg undrer mig først og fremmest over, hvordan redaktøren på Berlingske kan sige ja til at trykke det,« tordner Kira Eggers over for B.T.

»Og jeg undrer mig over, at Søren Frank så ivrigt beretter om det, der er åbenlys dyremishandling,« siger hun.

Hos Dyrenes Beskyttelse kalder konsulent Nicolaj Lindeborgh det »ret ekstremt, at nogen kan finde på at koge hummere på den måde.«

»Man gør sit yderste for at holde dyret i live, mens man tilbereder bagkroppen. Jeg er målløs over, at nogen finder på at holde et dyr i live, mens man tilbereder det. Det er en bestialsk praksis,« siger Nicolaj Lindeborgh.

»Det, som støder mig, er, at det er en fest, hvor man slet ikke har tanke på, at der er tale om dyr. Dyr bliver brugt som underholdning. Men leger med dem, og man besejrer dem. Og man morer sig over dem.«

»Det foregår helt uden tanke for, at det er dyrenes smerte og lidelse, der ligger til grund for den fest. Det er mangel på respekt for, at dyrene lægger kroppe til den mad, de spiser,« lyder hans kritik desuden.

Nicolaj Lindeborgh peger på, at en journalist og fotograf fra Politiken i en artikel i 2005 besøgte samme færøske vært og beskrev, hvordan de prøvede at bide en levende hummer over.

Dengang førte artiklen til en politianmeldelse af journalister for dyremishandling og en flere år lang færøsk retssag, som imidlertid i sidste ende sluttede med en frifindelse.

Den sag, mener Nicolaj Lindeborgh, at man som tiltalt ville tabe, hvis den blev ført i Danmark i dag. 

»Vores viden om især hummere er blevet meget større i løbet af de seneste 10 år,« siger han.

»I 2021 svarede daværende fødevareminister Rasmus Prehn, at det var Fødevarestyrelsens vurdering, at der var fagligt belæg for at sige, at eksempelvis hummere og visse blæksprutter, kan føle smerte.«

»Det er min klare vurdering, at når man koger en hummer, men samtidig bestræber sig på at holde den i live, som det beskrives i artiklen i Berlingske, så er det ulovligt i Danmark. Men der er ingen præcedens,« erkender Nicolaj Lindeborgh.

Kira Eggers og Dyrenes Beskyttelse retter en hård kritik.
Kira Eggers og Dyrenes Beskyttelse retter en hård kritik. Privat

Kira Eggers mener, at der er tale om »en slags artsracisme«, hvor det er acceptabelt at behandle nogle dyr på en måde, som man ikke ville udsætte andre dyrearter for.

»Prøv at udskifte hummeren og blæksprutten ud med en hund og en kat. Så havde reaktionerne sandsynligvis været anderledes,« siger hun.

»Jeg tror ikke, at Søren Frank ville tage til Kina og berette med samme iver om, hvordan de sprættede hunde op uden bedøvelse. Jeg synes, Søren Frank skulle skifte fra tortur til tofu.«

»Du skal ikke fortælle mig, at de mennesker ikke vidste, at det, de havde gang i, var dyremishandling,« konstaterer Kira Eggers.

B.T. har forelagt kritikken fra Kira Eggers og Dyrenes Beskyttelse for Søren Frank og Berlingske, og her lyder svaret, at der er tale om reportage.

»Når vi tager ud og laver en reportage, så er det vores opgave at beskrive, hvad det sker,« siger Berlingskes kulturredaktør Birgitte Borup.

»Vi ville have et langt større publicistisk problem, hvis vi havde oplevet det og ikke fortalt om det. Men når vi er ude for at lave en reportage om færøsk madkultur, så gør vi det, og så betyder det jo ikke, at Berlingske eller Søren Frank bifalder den metode,« understreger hun.

Søren Frank fortæller, at han i sin egenskab af madanmelder gerne går til yderligheder for at 'prøve ting, som der er en kultur for.'

Han mener, at en jomfruhummer kommer til at smage af salmiak, hvis ikke den bliver dræbt relativt kort tid inden tilberedelsen og selve indtagelsen.

Kan du forstå kritikken?

»Jeg kan godt forstå, at det bevæger sig på en grænse, hvor nogen muligvis bliver stødt. Og jeg er godt klar over, at der findes dyrevenner, der mener det alvorligt. Og så kan man sige, hvorfor skriver jeg det så?«, siger Søren Frank.

»Det gør jeg, fordi jeg ser det som min opgave at beskrive det, som jeg oplever. Man kan sige, at der sker mange ting i verden, som journalister beskriver, som gør, at nogen bliver stødt eller sure. Men de beskriver det alligevel, fordi det sker,« understreger han.

En del af kritikken går på, at det opleves, at du beskriver det 'ivrigt'. Kan du forstå den tolkning?

»Det er deres tolkning. Når jeg kalder det den vildeste oplevelse, er det ikke nødvendigvis i forstanden den bedste oplevelse, men fordi vi konstant blev bragt helt ud til vores grænser og nogle gange over,« siger Søren Frank.

Han mener i øvrigt, at det er spørgsmålet, om ikke der er andre former for dyrplageri, der er værre.

»Spørgsmålet er, om ikke det er mindst lige så meget dyrplageri, når ser man på de store mængder af kyllinger og svin, som bliver spist hver dag i Danmark, efter at være blevet pint og plaget dagligt i deres relativt korte og ulykkelige liv.« 

B.T. har desuden talt med Pilou Asbæks management, som oplyser, at skuespilleren er afsted på filmoptagelser i Island og derfor ikke er til at komme i kontakt med i øjeblikket.

Nicolaj Lindeborgh anerkender, at reaktionen er markant, når det handler om to dyr, men han kalder det et 'principielt spørgsmål om, hvordan vi som mennesker agerer over for dyr.'

Er det, der foregår virkelig så slemt?

»Man arbejder med at holde den i live, og det er fuldstændig unødvendigt og kun for the show. Det er rent cirkus. Man ønsker at skabe chok og forfærdelse blandt tilskuerne. Det er det, man ønsker at opnå, og det er man i hvert fald lykkedes fint hos mig,« siger Nicolaj Lindeborgh.

Thomas Castberg er i gang med at kæmpe et slag for, at de danske elever skal have meget mere madkundskab i skolen og sender direkte opfordring til minister.

Lyt hos Apple Podcast, Spotify eller ved at trykke play herunder.