Syv år er der gået, siden en rasende Christian Stadil rasede og bankede i bordet, mens han slyngede om sig med ord som snyd, tyveri, forsøg på bedrageri og bestikkelse som forklaring på, hvorfor han havde bortvist Hummels daværende direktør, Søren Schriver.

Stadil politianmeldte Schriver, og selv om der siden blev rejst tiltale, så kan Schriver nu ånde lettet op, da anklagemyndigheden har frafaldet tiltalerne. Christian Stadil er dog ikke begejstret. 

At tiltalerne er frafaldet fremgår af en pressemeddelelse, som er udsendt af kommunikationskonsulent Morten Huse Eikrem-Jeppesen på vegne af Søren Schriver.

Ifølge Eikrem-Jeppesen har anklagemyndigheden tirsdag meddelt, at man frafalder alle tiltaler mod Schriver – hvilket vil sige tiltalerne om henholdsvis returkommission, bedrageri og mandatsvig i forbindelse med balladen i Hummel.

Christian Stadil havde svært ved at skjule sit raseri under pressemødet for syv år siden.
Christian Stadil havde svært ved at skjule sit raseri under pressemødet for syv år siden. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og det glæder den tidligere Hummel-direktør:

»Både personligt og økonomisk har jeg det rigtigt godt, og jeg er rigtig glad for, at jeg nu er frifundet for alle anklager i sagen om Hummel, som jeg mener har trukket ud i alt, alt for mange år,« udtaler Søren Schriver i pressemeddelelsen.

Ifølge Eikrem-Jeppesen har Schriver ikke lyst til at udtale sig yderligere.

Christian Stadil lyder dog ikke helt så begejstret for nyheden: 

»Det er vores opfattelse, at anklagemyndigheden har opgivet deres sag - hvor der ikke er tale om en frifindelse, som det ellers fremgår af pressemeddelelsen - men det var forventeligt, da kronvidnet Zeynel Akbulut er død«, skriver han i en sms til B.T.  

»Det afgørende for Hummel har været, om vi havde ret til at afskedige direktøren eller ej. Det blev bekræftet af forløbet i civilretten, hvor sagsøgeren trak sin stævning tilbage, da de indså, at de ikke ville få medhold og af det faktum, at politiet efter flere års efterforskning valgte at rejse tiltale for groft bedrageri og mandatsvig. Vi har derfor ikke haft nogen tvivl om, at vi handlede korrekt, da vi bortviste den pågældende direktør,« skriver han videre. 

Christian Stadil.
Christian Stadil. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Vis mere

Balladen i Hummel har rødder tilbage til 2017, hvor Hummel-ejer Christian Stadil på et hasteindkaldt pressemøde på sine advokaters kontor i Nordhavn den 22. februar 2017 afslørede – foran en måbende presse – hvorfor han to uger tidligere havde fyret Hummels direktør gennem 24 år, Søren Schriver.

Ifølge Stadil havde Schriver forsøgt at svindle og snyde den kendte virksomhed og dens ejere, der dengang både talte Christian Stadil samt hans far Thor Stadil, for et 'betydeligt' millionbeløb – blandt andet ved angivelig at presse Hummels tyrkiske samarbejdspartner til at være med i planerne.

Søren Schriver har hele tiden nægtet sig skyldig i Stadils anklager, men Stadil holdt fast i anklagerne, hvilket resulterede i, at politiet efter fire års efterforskning valgte at rejse tiltale i 2021.

Ifølge Schrivers forsvarer Mikkel Nielsen har anklagemyndigheden nu opgivet at retsforfølge Søren Schriver i forhold til anklager om returkommission og forsøg på bedrageri.

»Vi har gjort anklagemyndigheden opmærksom på, at der var noget forkert omkring de centrale dokumenter, der var fremlagt af Hummels tyrkiske advokat i forbindelse med anmeldelsen, idet indholdet var i direkte modstrid med det, der var registreret i det offentlige tyrkiske selskabsregister. Noget tyder på, at de er blevet produceret af advokaten til at miskreditere Søren Schriver,« fortæller Mikkel Nielsen i pressemeddelelsen.

Thor og Christian Stadil.
Thor og Christian Stadil. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Ifølge Mikkel Nielsen er en væsentlig grund til, at de to anklager er frafaldet, at han havde krævet, at Hummels tyrkiske advokat skulle vidne med en sigtets rettigheder, hvis anklagemyndigheden ville føre hende som vidne i sagen. Den tyrkiske advokat nægtede dog at komme til en dansk retssal og afgive forklaring.

Mikkel Nielsen har ligeledes anmodet retten om at overveje, om Thor Stadil har skullet afhøres med en sigtets rettigheder omkring de centrale fremlagte dokumenter, som ifølge pressemeddelelsen ikke eksisterer i de offentlige tyrkiske arkiver.

Selvom Søren Schriver blev bortvist fra Hummel, hvor han havde havde været direktør i over 20 år, fik han alligevel et økonomisk plaster på såret.

Hummel udbetalte over fire millioner kroner til Søren Schriver i tabt løn og bonus. Og det var angivelivt derfor, at Schriver droppede at føre sag for uberettiget fyring, fremgår det af pressemeddelelsen.

Selvom Mikkel Hansen er glad for, at anklagerne mod hans klient er frafaldet, så er han ikke tilfreds med, at det tog syv år.

»Det er naturligvis forstemmende, at min klient har måttet vente i syv år på, at anklagemyndigheden nu når til den konklusion, at der ikke er hold i sagen. Det har vidtgående konsekvenser – både personligt og professionelt – at skulle gå i årevis og vente. på en afklaring. Ikke mindst i lyset af, at anklagemyndigheden nu frafalder alle tiltaler,« lyder det fra Mikkel Nielsen.

Søren Schriver virker dog til at have klaret sig ganske pænt de seneste år. 

I pressemeddelelsen fremhæves det, at han gennem de seneste år har investeret i en række mindre og mellemstore virksomheder – blandt andre Designers Company, Lakrids By Bülow, Pilgrim Smykker, Bisgaard Børnesko, Vulkan Brand Bureau, Becksöndergaard og senest entreprenørvirksomheden JDH-Byg.

Det fremgår desuden, at han har fået et overskud i sit personlige selskab, Schriversk ApS, på 44 millioner kroner i det seneste regnskabsår.