Lisbeth Zornig Andersen går nu ind i debatten om Karina Pedersens nye bog om en forfærdelig opvækst på bunden af samfundet ved at offentliggøre en helt personlig tvist mellem de to.

»Karina tigger selv.«

Sådan starter et dybt personligt Facebook-opslag skrevet af radiovært og debattør Lisbeth Zornig Andersen, der ligesom bogaktuelle Karina Pedersen er vokset op på bunden af samfundet.

De to kender nemlig hinanden personligt.

Lisbeth Zornig kommer fra Vestlolland, hvor hun boede med sin alkoholiserede mor og stedfar, som udsatte hende for gentagne seksuelle overgreb. Karina Pedersen kommer fra en boligblok i Fredericia, hvor tæsk med bøjler og kriminelle brødre var en del af hverdagen.

Men de har et helt forskelligt perspektiv på, hvordan man skal behandle de mest udsatte i samfundet. Dem, der kronisk modtager sociale ydelser, lider af misbrug og under fattigdom.

For mens Lisbeth Zornig har dedikeret sin debatvirksomhed til at hjælpe de mest udsatte, så har Karina Pedersen gjort det modstate som blogger på den liberale blog 180 grader - og senest med udgivelsen af sin anden bog om underklassen 'Helt ude i hampen.'

Her taler hun for, at underklassen helt skal fratages sine ydelser. Blandt andet fordi den fejrer at få førtidspension med othellolagkage og champagne.

»Alle de sociale indsatser i velfærdsstaten er humbug for milliarder af kroner. Det har ingen effekt overhovedet. Hvis vi fjernede alle socialrådgivere i dag, ville det ikke gøre nogen som helst forskel - og det burde vi gøre,« siger hun til Zetland.dk i forbindelse med udgivelsen af sin nye bog.

Hun baserer sine argumenter på, at underklassen er blottet for moral og hustler sig til sociale ydelser, fordi de i bund og grund ikke gider at arbejde.

»Under skænderiet var ordene ‘hvis du ikke har nogen penge, så må du fandeme ud og sælge dit røvhul’ faldet, og det er – er jeg ret sikker på – den eneste opfordring til at søge arbejde, som nogen i min familie nogensinde har ytret,« skriver hun blandt andet i bogen 'Helt ude i hampen' om et skænderri med sine brødre. Den udkommer på forlaget Gyldendal torsdag.

I interviewet med Zetland fremgår det, at Karina dog ikke rigtig selv vil komme ind på, om hun arbejder. Hun siger, at hun har været heldig, fordi hun ikke selv er offer for nogen social arv ud over at ryge.

»Hun hævder at modbevise alle teorier om social arv, og hun hverken drikker, ryger hash eller tager stoffer og piller som sin mor og nogle af sine søskende. Hun har ikke lyst til at gå i detaljer om sit eget liv i dag. Hun holder sig til at sige, at hun har gået på gymnasiet og universitetet, hvor hun læste Østeuropa-studier og sociologi. Hun bor i København og har ikke noget fast arbejde, men modtager ikke ydelser,« skriver Zetland i artiklen.

Men Lisbeth Zornig mener ikke, Karina Pedersen bør kaste med sten, når hun efter sin egen opfattelse selv bor i et glashus.

»Det interessante her er, at Karina skylder mig rigtig mange penge, som jeg har lånt hende af flere omgange til bla husleje, fordi hun tiggede om dem, så hun og hendes barn ikke skulle havne på gaden. Hun har ikke betalt dem tilbage. Hun skylder også i hvert fald én anden, ved jeg. Så argumentet om, at man ikke skal give penge til fattige, når de beder om det, er hun selv antitesen på. Hun tigger,« skriver Lisbeht Zornig på Facebook.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Karina Pedersen, men det er endnu ikke lykkedes.

Lisbeth Zornig begrunder over for BT det personlige angreb med, at hun frygter, at debatten om udsatte vil ryge årtier tilbage på grund af den nye bog.

»Når man melder så hårdt ud og siger, at man bare skal fjerne støtten fra de her mennesker, må man tage sin egen medicin. Hun må vise, at hun ikke selv har brug for støtte. Det er ikke det, jeg kan konstatere. Tværtimod,« siger hun til BT.

Indlægget fra Zornig har Karina Pedersen dog selv svaret på, på Facebook.

»Lisbeth, nu holder du simpelthen op. Jeg stod med et alvorligt sygt barn, og jeg kunne så sandelig ikke få noget hjælp, og ved du, hvorfor jeg ikke kunne det? Det kunne jeg præcis ikke, fordi folk som min mor har tømt de offentlige kasser. Hvordan kan du forsøge at dreje en dybt ulykkelig situation til et spørgsmål om manipulation....Tsk, tsk,« skriver hun blandt andet.

Derefter har de to en heftig debat om, hvad der er sandt og falsk i tvisten mellem de to.

»Hvis jeg nu havde lånt penge til at gå ud og drikke for, så havde du måske haft en historie, men du ved udemærket godt, hvordan det hang sammen. Nu serverer du så en anden historie, og pudsigt nok lige som jeg udkommer med en bog, hvad siger det ikke om dig?« skriver Karina Pedersen.

Men Zornig holder fast i, at Karina Pedersen ikke har betalt hende tilbage.

»Karina jeg havde ondt af dig dengang. Derfor fik og lånte du penge. Jeg har også ondt af dig nu. Men en aftale er en aftale. Også selv om man kommer fra underklassen.«

BT forsøger fortsat at få en kommentar fra Karina Pedersen om hendes version af stridigheden. Lisbeth Zornig fortryder ikke, hun skrev et meget personlige indlæg på Facebook.

»Jeg har det stramt med, at folk siger én ting og gør noget andet. Især fordi hun har den stemme, hun har. Og lige nu har Liberal Alliance grebet hendes bog med kyshånd. Det bekymrer mig. Man bliver nødt til at Walk the Talk, når man har en stemme,« siger hun og uddyber.

»Man når et niveau som debattør, hvor man må leve med at blive kritiseret voldsomt, når man ikke efterlever det, man selv siger. Og Karina har en stærk stemme. Stor respekt for det. Og så må hun vide, at det har en konsekvens, når hun går ud og pisser på en hel klasse på den måde. Karina siger selv, hun er totalt upåvirket, har et fantastisk liv og vil have stoppet den indsats, vi gør for udsatte. Jeg svarer bare, at hun må starte med at tage sin egen medicin.«

Lars Seier Christensen, som gennem Saxo Bank har været med til at sponsorere Liberal Alliance, medvirker også i debatten på Facebook.