Den kontroversielle svenske kunstner Lars Vilks modtager i morgen Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris, Sappho-prisen, på Christiansborg. Han var målet under det dødelige danske terrorangreb, som begyndte ved Krudttønden, hvor han holdt foredrag.

En af ytringsfrihedens varmeste fortalere i Danmark, journalist og programchef på Radio24syv, Mads Brügger, bifalder prisen, der bliver overrakt på Christiansborg i morgen, præcis en måned efter angrebet.

»Det er fint og fortjent. Al støtte til Lars Vilks er velkommen. Han betaler om nogen den højeste pris for ytringsfrihed. Han er jo dødsmærket, og det er måske desværre bare et spørgsmål om tid, før man får ram på ham. Jeg er personligt meget imponeret af, hvor rolig, nuanceret, han er, når han giver interview, selv om han er forsøgt myrdet to gange,« siger han til BT.

Den 68-årige svensker Lars Vilks, der er kendt for sin kontroversielle tegning fra 2007 af Muhammed som ’rundkørselshund’, er på Al-Qaedas dødsliste, har været udsat for to mordforsøg, og der er udlovet en dusør på 150.000 dollar for at dræbe ham.

Selv har Mads Brügger indledt sin egen personlige kamp for ytringsfrihed. Det blev tydeliggjort, da han sidste efterår var bannerfører på en omstridt og mislykket kampagne for at få udstillet den svenske provo-kunstner og racismedømte Dan Parks billeder i København. Indtil radiokanalen pludselig selv trak sig ud af sagen.

»Vi kunne konstatere, at der var medarbejdere, der var bange. Det vejede meget tungt i vores beslutning om at frafalde projektet. Jeg vil aldrig kræve heltemod af andre, hvis de er bange,« forklarer han.

Et uskønt forløb

Er det ikke et knæfald for netop den ytringsfrihed, du selv er bannerfører for ?

»Det var et uskønt forløb, og det var da pinligt. Hvis man, som jeg selv gør, tror på, at det er vigtigt at kæmpe for ytringsfriheden, er det ikke rart at være med til at beslutte dybest set det modsatte,« erkender han.

Alligevel, eller derfor, fortsætter han debatten for at ytre sig i frihedens navn, og har blandt andet deltaget i en demonstration foran Jyllands-Posten i januar for at støtte deres beslutning om at trykke Muhammed-tegningerne.

Har sovet i timen og svigtet

»Jeg har indset, hvor vigtig en kamp det er. Jeg vil plædere for, at et forsvar for ytringsfriheden er så grundlæggende, at det ikke bør komme an på, hvor du befinder dig politisk. Hvilket det desværre har gjort i et stykke tid. Dem, der har talt ytringsfrihedens sag, har fortrinsvis været folk fra højrefløjen, mens venstrefløjen og dagspressen har sovet i timen og svigtet,« lyder det fra Mads Brügger.

Han skyder endnu et angreb af.

»Jeg mener også, at store, magtfulde medieorganisationer har underkastet sig islamistisk redigering. Når Ulrik Haagerup (chef for DR Nyheder, red.) forklarer, hvorfor de ikke kan vise Muhammed-tegninger, er det et studie i dobbelttænkning og sort tale. Han tager hensyn til fanatiske islamister og svigter alle de pragmatiske kulturmuslimer.«

Bliver forstemt og vred

Selv er han blevet kaldt alt fra racist til islamofob og ytringsfrihedsfanatiker.

»Jeg vil end ikke begynde at rippe op i alt, hvad jeg har fået at vide af gud og hvermand, folk der tilskriver mig motiver og synspunkter, jeg ikke har. Jeg bliver forstemt og vred, når jeg læser en klumme fra Jon Stephensen (teaterdirektør Aveny-T, klummeskribent på b.dk, red.), hvor han i ramme alvor skriver, at når man forsvarer ytringsfriheden, er det en maske, der dækker over en modstand mod indvandring,« siger han og tilføjer:

»Og det her med, at kritik af islam er lig med racisme, og at man har et problem med muslimer, er noget af det værste vrøvl, jeg ved. Det med, at muslimer er en skrøbelig, følsom, sårbar minoritet, giver jeg simpelthen ikke noget for. Jeg synes, at der i det postulat ligger en nedladenhed og en egentlig racisme.«

Den 42-årige journalist er selv kendt for at rykke grænser i sine satiriske dokumentarer ’Danes for Bush’, ’Det røde kapel’ og ’Ambassadøren’, hvor han infiltrerer miljøer ved at udgive sig for at være en anden. Han giver da heller ikke meget for argumentet ’Der er ingen grund til at provokere blot for provokationens skyld’.

»Hvem afgør, hvad der er provokerende, det giver ingen mening at arbejde med sådanne parametre. Og i øvrigt, hvis man vil provokere, skal man jo have lov til det,« som han siger.

Grænser for ytringsfrihed

Dog har han selv en grænse for ytringsfrihed.

»Alle ytringer, der fysisk kan skade andre mennesker, skal være forbudt, såsom at opfordre til vold og mord. Børneporno skal også helt klart være forbudt. Men ellers er jeg stort set med på det meste.«

Det er ti år siden, Jyllands-Posten bragte Muhammed-tegningerne. Men der er ikke sket meget hos befolkningen, hvis man spørger Mads Brügger.

»Det besynderlige er, at det ikke virker som om, folk lærer noget af det. Diskussionen handler ikke om kunstnerisk kvalitet. Heller ikke om, hvorvidt du selv føler behov for at krænke eller støde grupper. Det er ikke dig, det handler om, men alles ret, og det har folk ikke rigtigt fattet,« mener han.

Kommer der et tidspunkt, hvor du ikke længere orker at deltage i debatten om ytringsfrihed ?

»Det er for vigtigt til at gå ud af, og det er en del af mit virke som journalist at involvere mig i den her kamp. Det kan godt være, jeg på et tidspunkt rammer muren. Men lige nu har jeg stadig blod på tanden.«

Prisoverrækkelsen for Lars Vilks begynder kl. 15.30 lørdag på Christiansborg for medlemmer og inviterede gæster. Taler ved arrangementet er Naser Khader.