Virksomheder, som importerer konventionel soja til dyrefoder, er med til at rydde regnskov, siger WWF.

Virksomheder i Danmark halter langt bagefter konkurrenterne i udlandet, når det gælder om at købe bæredygtigt produceret dyrefoder i form af soja fra Sydamerika.

Sådan lyder kritikken fra WWF Verdensnaturfonden, som i en ny rapport skælder ud på en række navngivne danske virksomheder, der importerer eller forarbejder konventionel soja.

Virksomheder og brancheorganisationer som Danish Crown, DLG, DLA og Dakofo har et medansvar for, at oprindelig regnskov i Brasilien og Argentina fældes, og at sjældne arter som løvaben og kæmpeodderen presses ud, hævder WWF.

Skoven ryddes for at give plads til soja, der eksporteres. Til den danske husdyrproduktion hentes årligt 1,7 millioner ton soja fra Sydamerika.

- Det er slående, at danske virksomheder er så langt bagud i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. Det er langt fra godt nok, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i Verdensnaturfondens danske afdeling.

Hollandske, britiske, svenske og belgiske virksomheder gør ifølge WWF det, som de færreste danske gør: Opstiller ambitiøse mål for at købe ansvarligt produceret soja, der bruges i foderet til svin, køer og kyllinger. Denne soja er en anelse dyrere.

- Engelske supermarkeder som Waitrose og Marks & Spencer har opstillet ambitiøse mål om 100 procent ansvarligt produceret soja, hedder det i rapporten.

Sojaplantagerne er en af de væsentligste årsager til afskovning, og sojaen havner i EU, Kina og Japan.

Danmark har et særligt ansvar, mener WWF. Vores store kødproduktion betyder, at den danske sojaimport pr. indbygger er cirka fem gange større end gennemsnittet pr. indbygger i Europa, hedder det i rapporten.

- Vi har brug for handling, hvis vores fødevareforbrug ikke skal ende med at tage livet af regnskoven i takt med, at befolkningstallet stiger, og kødprodukter efterspørges mere og mere, siger Gitte Seeberg.

/ritzau/