At man ikke altid kan stole på en læges ord, er en lektie, som Winni Sonne har lært.

- Hvis jeg ikke havde truffet de valg, jeg gjorde under min sygdom, så havde jeg ikke været her i dag.

En ondartet kræftsvulst i begge æggestokke med spredning til bughulen var grunden til, at den dengang 38-årige Winni Sonne blev indlagt på Roskilde Sygehus i 2002.

En operation var nødvendig for at fjerne den svulst, der tager livet af hver tredje patient, som får diagnosen.

Da Winni Sonne vågnede, erfarede hun, at lægerne havde efterladt et håndfladestort cancerparti i bughulen, som man ikke kunne fjerne.

Svaret var nej

Derefter gennemgik hun 15 kemoterapibehandlinger, og undervejs spurgte hun flere gange lægerne på Roskilde Sygehus, om hun ikke kunne blive opereret igen.

Hver gang var svaret nej, ligesom man fortalte, at den behandling, man fik på Roskilde Sygehus, var den samme som alle andre steder i Danmark.

Men efter halvandet år var der tilbagefald, lokaliseret til præcis samme sted, hvor Roskilde Sygehus tidligere havde efterladt kræftvæv. Hun ville derfor gerne opereres, men svaret var atter nej. Den eneste mulighed var livsforlængende kemoterapi.

Fik dødsdom

- Da jeg blev insisterende, sagde onkologen, at det ikke var spor anderledes for mig end for andre. Jeg var fuldstændig chokeret over beskeden, som med andre ord var en dødsdom. Det var meget ubehageligt at få at vide, at der simpelthen ikke var noget at gøre, fortæller Winni Sonne, der er hustru og mor til to.

Med andre ord fik hun ikke mulighed for at vælge et andet behandlingssted, som det frie sygehusvalg giver alle patienter ret til.

Men Winni besluttede at stoppe behandlingen, og på eget initiativ fik hun en aftale om operation på Rigshospitalet i 2006.

Det, der før havde voldt Roskilde Sygehus’ læger store problemer, var her en rutinemæssig operation. Efter operationen var kræften opereret ud, og Winni kunne kalde sig rask.

Sket meget siden 2004

Hun går stadig til kontrol, men erfaringerne fra dengang har sat sig dybe spor:

- Det er forfærdeligt, at man kan blive opereret på hospitaler uden den ekspertise, som kræves, i stedet for at blive henvist til én af de fem specialistafdelinger, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der henvises til.

På spørgsmålet om hvorfor Rigshospitalets behandling var så radikalt anderledes i forhold til Roskildes, har Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Roskilde Sygehus’ gynækologiske afdeling, dette svar:

- Der er sket kolossalt meget siden dengang. Man er begyndt at gå helt anderledes til værks i dag. Den måde opererede man ikke på i 2004. Og på det tidspunkt er der meget mindre kræftvæv, fordi patienten har fået kemoterapi i mellemtiden.

Vandt erstatningssag

I 2009 vandt Winni Sonne en erstatningssag over Roskilde Sygehus gennem Patientforsikringen og Patientklageankenævnet.

Begrundelsen herfra var, at man allerede i 2002 flere steder i Danmark beherskede den operationsteknik, der er nødvendig for at foretage en optimal kirurgisk behandling af de fleste gynækologiske cancersygdomme, herunder æggestokkræft.

Winni Sonne var ikke blevet opereret efter bedste specialiststandard på Roskilde Sygehus.