En ny sladrehanke-ordning har på syv dage medført anmeldelser af syv bosteder.

På blot en uge har en række personer indberettet om bekymrende forhold på syv forskellige social tilbud for udsatte borgere, skriver Politiken.

Det er de ny socialtilsyn, som siden nytår har skullet holde øje med anbringelsessteder, botilbud og andre døgntilbud for børn og voksne, som har modtaget indberetningerne, oplyser socialminister Annette Vilhelmsen (SF).

Indberetningerne kommer som følge af den whistleblowerordning, der er sat i værk i forbindelse med de fem nye regionale socialtilsyn.

Det er positivt, at borgerne tør blæse i alarmfløjten, mener Annette Vilhelmsen.

»Dermed kan vi allerede nu se, at systemet fungerer, og de syv henvendelser vil blive fulgt op,« siger Annette Vilhelmsen, der ikke kan sige noget om sagernes indhold eller om, hvor i landet de er opstået.

Det er på grund af de seneste års mange sager om misbrug, overgreb og underslæb på private bosteder, i plejefamilier og på døgninstitutioner at socialtilsynene er blevet indført.

Den ældste pige fra Tøndersagen er en af dem, der har oplevet netop det, da hun efter årelangt seksuelt misbrug oplevede at blive anbragt af sin kommune på et socialpædagogisk opholdssted, hvor hun følte sig meget utryg, og hun stak af 41 gange på godt tre år. Det pågældende opholdssted blev senere lukket på grund af kritik.

Lektor Karin Kildedal fra Aalborg Universitet, der er ekspert i anbringelse af udsatte børn og unge, mener ikke, at nye tilsyn og whistleblowerordninger er vejen til et bedre anbringelsesforløb.

Det er tilsynscentrene, der skal kontrollere plejefamilier og opholdssteder, og det kan forhåbentlig føre til en bedre kvalitet, men processen med at udrede, hvad der er bedst for barnet, er fortsat en kommunal opgave, og det bekymrer Karin Kildedal.

»Forskning viser, at der stadig er det samme antal anbringelser, der bryder sammen, fordi barnet placeres forkert, og det er fortsat mange børn, der flyttes fra sted til sted. Kommunernes matchning af det enkelte barn til det rigtige sted er ikke tilstrækkelig kvalificeret,« siger hun.

Karin Kildedal mener, at der burde opbygges et antal anbringelsescentre med særlige kompetencer, som skal hjælpe kommunerne med den proces.