Selv om antallet af bandemedlemmer er faldet, er de interne opgør blevet mere voldsomme. Politiet beder borgere og politikere om hjælp.

Der er blevet færre skudepisoder mellem de storkøbenhavnske bandegrupperinger end for få år siden, og antallet af bandemedlemmer er faldet en smule, men samtidig er de interne opgør blevet mere voldsomme, siger tre politichefer, som beskæftiger sig med bandekonflikter i Denmark, til Politiken.

»Udviklingen de seneste par måneder er bekymrende. Vi har haft nogle episoder, hvor bandemedlemmer skyder vildt omkring sig. Heldigvis er ingen uskyldige blevet dræbt, men det kan jo ske, og derfor forsøger vi også at være så synlige som overhovedet muligt i de områder, de kommer i. Men det er svært at dæmme op for«, siger politiinspektør Michael Ask fra Det Nationale Efterforskningscenter, NEC.

Politiet har ikke en endelig opgørelse over det nuværende antal rockerbandemedlemmer, men ifølge Michael Ask ligger tallet under det senest anslåede på 1.700 personer.

En ny sammenslutning af bandegrupperinger på Blågårds Plads, Mjølnerparken, Kokkedal og Skovlunde i en københavnsk storbande og en udskiftning blandt ledende figurer har dog betydet en skærpelse af konflikten, siger vicepolitiinspektør Lau Thygesen, der er leder af Københavns Politis indsats mod bandekriminalitet.

»Deres metoder og deres retorik og ageren bliver skarpere og skarpere, og hver gang der kommer nye ledere ind i toppen af hierarkiet, skærpes profilen«, siger han til avisen.

Hos Københavns Vestegns Politi mærker man tydeligt den hårdere konflikt, fortæller politiinspektør Bent Isager-Nielsen.

»Det er en klart skærpet situation, når vi står med likvideringer og med kugler, der rammer tilfældigt. Så har vi et helt andet billede end bekæmpelsen af den kriminalitet, som banderne til dagligt udøver, og det tager vi dybt alvorligt. Vi har siden midten af januar fundet og beslaglagt 21 skydevåben. Det siger noget om problemets omfang«, siger han.

Politiet finder våbnene i kældre, skakter, nedgravet, hjemme hos folk og på personer, som er blevet visiteret.

Lau Thygsen fra Københavns Politi opfordrer borgere og politikere til at hjælpe med at bekæmpe banderne.

»Vi kan godt holde dem stangen, når vi går målrettet efter dem, men hvis vi skal have gjort endegyldigt op med grupperingerne, er det ikke kun et politimæssigt problem. Så skal vi have borgere og politikere til at lægge et pres på dem. Derfor så jeg gerne en bred samfundsmæssig debat om, hvordan vi kan få forhindret tilgangen til grupperingerne og fjernet bandemiljøerne«, siger han til Politiken.