Sidste afsnit af DR's "Historien om Danmark" får kritik af flere historikere for ensidig historiefremstilling.

"Uforståeligt", "dybt uansvarligt" og "katastrofalt".

Det er nogle af de ord, som en bred skare af historikere knytter til finaleafsnittet af DR's store public service-satsning "Historien om Danmark", der blev sendt søndag aften.

De mener, at afsnittet er ensidigt venstreorienteret.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Jens Fabricius Møller, som er lektor i historie på Københavns Universitet, har været faglig konsulent på serien.

Han understreger, at DR er gået til opgaven med åbne øjne efter omfattende kritik af dramaserien "1864".

Derfor vidste DR's dramaafdeling, hvad den gik ind til. Især, mener Jens Fabricius Møller, med et afsnit, der dækker så følelsesmættede begivenheder som Besættelsen og den kolde krig.

- Alligevel laver man en ensidig fremstilling af historien. Det er uforståeligt, og det er klart, at de, der kæmper mod beskæringer af Danmarks Radio, nu er blevet et argument fattigere, siger han.

Blandt kritikerne er også Niels Wium Olesen, lektor i historie på Aarhus Universitet. På de sociale medier skriver han om det sidste afsnit:

- Jeg synes, det er fagligt problematisk med den bias og dybt uansvarligt.

Sofie Bak er lektor i historie på Københavns Universitet og skriver:

- Der må siges at være et betydeligt element af harakiri i foretagendet.

På Berlingske har historikeren Bent Blüdnikow tidligere været blandt tilhængerne af serien. Han giver dog kun det sidste afsnit en enkelt stjerne i sin anmeldelse.

Han påpeger, at der ikke er en eneste borgerlig politiker eller modstandsmand med. Det er ifølge ham i stedet ren socialdemokratisk skønmaleri og renvaskning af kommunister.

- Unge mennesker misinformeres. Det er politisk propaganda i år 2017. Borgerlige politikere med en historisk bevidsthed og kampmod burde protestere.

Han vurderer, at det "katastrofale" sidste afsnit vil få alvorlige konsekvenser for DR.

Kritikken gør indtryk på Ane Saalbach, der er redaktør for "Historien om Danmark". Hun understreger over for Kristeligt Dagblad, at ideologi ikke har været styrende for serien på nogen måde.

- Vi har serien igennem gjort os umage med at lægge frem, hvad der skete, og ikke i selve programmerne gå ind i debatten om eksempelvis samarbejdspolitikken under Besættelsen. Det er kun godt, at debatten kommer nu.

- Og det er også forståeligt, at den er ekstra følelsesladet, fordi vi har at gøre med vores samtid. Når det er sagt, er det klart, at vi vil tage kritikken til os, siger hun til avisen.

/ritzau/