Lyt til artiklen

Antallet af sæler i danske farvande er steget eksplosivt. Sælbestanden er nu så stor, at den truer det danske kystfiskeri, advarer fiskeriorganisationer.

Der svømmer flere og flere sæler rundt i Østersøen.

Men det er skidt for fiskeriet, lyder det fra fiskeriorganisationer, som nu advarer mod de voksende sælbestande, skriver Politiken.

Sælernes appetit på torsk, laks, sild, kulsøer og andre fisk er nemlig så stor, at store dele af det danske kystfiskeri er i fare for helt at dø ud.

Organisationerne henviser til en rapport fra DTU Aqua, som viser, at antallet af sæler ved de danske kyster og i Østersøen er steget eksplosivt.

I 1976 var der anslået 2.000 spættede sæler i de danske farvande, mens der i 2014 var omkring 18.000.

»Vi er på et tidspunkt, hvor man kan se, at sælbestanden truer fiskeriet på livet flere steder i landet,« siger Finn Larsen, der er seniorforsker ved DTU Aqua og hovedforfatter til rapporten.

Ifølge rapporten er kystfiskeriet direkte i fare for at blive opgivet. Det gælder blandt andet i Limfjorden, på Østsjælland, Møn og på det nordlige Djursland, skriver Politiken.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) siger til Politiken, at der er behov for at regulere bestanden af sæler.

I dag er det allerede muligt at skyde sæler i områder, der er hårdt ramt. Hvis en fisker har jagttegn, må vedkommende gerne skyde sæler, men det har ikke fungeret i praksis.