Torsdag klokken 12 offentliggjorde statsminister, Lars Løkke Rasmussen, erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen, finansminister, Claus Hjort Frederiksen, og skatteminister, Karsten Lauritzen, hvilke virksomheder der fremover skal flytte væk fra København, så de i stedet bliver fordelt rundt omkring i Danmark.

Én af de virksomheder er Statens Administration, der efter planen rykker til Hjørring. I Statens Administration er der 294 medarbejdere, og nyheden kom som et chok, fortæller direktør, Frank Petersen.

»Medarbejderne fik det af vide en time før pressemødet. Det var en overraskelse, og der var alle de sædvanlige reaktioner på sådan en uventet meddelelse. De har ringet til deres nærmeste, så de ikke skulle få det at vide gennem pressen. Efterfølgende har vi holdt møder og talt om situationen,« fortæller Frank Petersen.

Hvorvidt medarbejderne følger med til Hjørring, ved Frank Petersen endnu ikke. Den overraskende nyhed skal først fordøjes, før den beslutning skal træffes.

»Der har været umiddelbare reaktioner, men når man har drøftet det med kollegaerne og dem derhjemme, så har man også et mere velovervejet grundlag at træffe beslutningerne på. Vi tilbyder medarbejderne, at de kan flytte med. Hvis de ikke vil det, må vi håndtere det,« fortæller Frank Petersen.

Direktøren i Statens Administration fortæller, at medarbejderne har resten af dagen til at tale sammen, og at de kan gå hjem, når de vil.

»Stemningen er trykket, men fattet. Det er nok de to nøgleord. Selvfølgelig er der forskellige reaktioner, men den generelle opfattelse er, at den er fattet,« fortæller Frank Petersen.

Statens Administration
Statens Administration Foto: Martin Sylvest Andersen
Vis mere

DIIS med 88 medarbejdere rykker til Aarhus

I DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, har chokket også været stort. I DIIS er der 88 medarbejdere, og de står nu til at skulle flytte til Aarhus.

Tillidsrepræsentant i DIIS, Solvej Berlau, fortæller, at der efter pressemødet blev holdt et møde med medarbejderne.

»Det har været meget chokerende for folk at få at vide, at de skal hives op med rode. Jeg tror, folk afventer, hvad der sker, men de er chokerede og bekymrede,« fortæller Solvej Berlau.

Om DIIS-medarbejderne flytter med til Aarhus, ved Solvej Berlau af gode grunde ikke meget om endnu. Men det vil være et stort problem, hvis de ikke gør, mener hun.

»Medarbejderne er blevet meget overraskede, men det er alt for tidligt at sige. Men som tillidsrepræsentant er jeg bange for, at folk siver. Der er grunde til, at DIIS ligger i København, da forskernes arbejde består i at møde op personligt blandt politikere og embedsmænd. Det vil vi ikke kunne, hvis vi bliver placeret udenfor København. På den måde er det ikke bare de individuelle medarbejdere, der taber, men hele Danmark,« siger Solvej Berlau.

Det store problem vil især bestå i, at medarbejderne i DIIS har en ret specifik viden inden for et bestemt område. Derfor er medarbejderne svære at erstatte, hvis det bliver tilfældet.

»De kompetencer, som forskerne fra DIIS har, kan ikke bare erstattes af hvem som helst. Nogle gange er der én i hele landet, der er kvalificeret til en stilling. Det kræver en meget specialiseret viden. Det har taget mange år for DIIS at nå den ranking, vi har i dag,« siger Solvej Berlau.

At DIIS er vigtig, har tillidsrepræsentanten et konkret eksempel på: sidste år blev DIIS interviewet 1300 gange. På de sidste to dage i september blev de interviewet 22 gange. Både af danske og udenlandske medier.

»Vi er én af de vigtigste ikke-amerikanske tænketanke på verdensplan. Det burde vi være interesseret i at fastholde i Danmark. Men lad os sige, at folk ikke flytter med. Hvad er der så tilbage?«

Søfartsstyrelsen med 190 medarbejdere rykker til Korsør

Søfartsstyrelsen skal flytte til Korsør, og det er derfor ikke nær så langt fra København som de to ovenstående arbejdspladser. Men det kommer alligevel til at påvirke 190 medarbejdere.

Og derfor har det også været en lidt hård dag at komme igennem. Det fortæller Susanne Hansen, der er tillidsrepræsentant for HK’erne.

»Hvad skal man sige? Beskeden er blevet taget umiddelbart fint, men medarbejderne skal lige have lov til at sunde sig. Vi har vidst, det ville ske på et tidspunkt, da vi jo er blevet nævnt mange gange de tidligere år, hvor det ikke blev til noget. Så vi vidste godt, at vi ikke ville gå fri,« fortæller Susanne Hansen.

Fordi Søfartsstyrelsen ’kun’ skal flytte til Korsør, slipper medarbejderne altså for at krydse broen på vej til arbejde. Og det er de glade for, da det gør det muligt at pendle, fortæller Susanne Hansen, der dog tager sig det forbehold, at det alligevel kan blive en udfordring for familier med små børn.

»Der bliver talt meget, men der er ingen negative stemninger. Folk skal lige have lov til at tale om det, om hvor lang tid det tager til Korsør. Men jeg synes, de har taget det pænt. Jeg har ikke mærket nogen frustrationer,« fortæller Susanne Hansen.

Søfartsstyrelsen.
Søfartsstyrelsen. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

NaturErhvervstyrelsen til Sønderborg med 400 medarbejdere

»Medarbejderne har været chokeret over, at vi er berørt i det her omfang. Det er en stor del af vores organisation, der skal flytte. Det kommer til at tage tid, før det synker ind, hvad det egentlig betyder for den enkelte.«

Sådan lyder det fra Sanne Bro Nielsen, tillidsrepræsentant i NaturErhvervstyrelsen, der fremover kommer til at have 400 medarbejdere i Sønderborg.

»Det kommer ikke som en fuldstændig overraskelse, da vi har haft en forventning om, at vi kunne være berørt. Men derfor bliver man stadigvæk overrasket og især over omfanget,« fortæller Sanne Bro Nielsen.

NaturErhvervstyrelsen kommer fremover til at holde til på Augustenborg, og det er ikke ligefrem pendlerafstand fra København, mener Sanne Bro Nielsen. Derfor påvirker det også medarbejderne, der nu skal overveje deres fremtid.

»Mange går hjem og overvejer, hvordan man kan få det her til at fungere. Nogle snakker om, at der er en flyveplads i Sønderborg, så det er en del af de overvejelser, der skal gøres det næste stykke tid,« fortæller Sanne Bro Nielsen.

Det er dog endnu ikke helt fastlagt, hvilke medarbejdere der står til at skulle flytte væk fra København. Derfor må medarbejderne endnu leve med uvisheden om, hvor deres kommende arbejdsplads holder til. Om det er i København eller i Sønderborg.

»Flere medarbejdere er gået hjem i dag og ved ikke, om de er berørt. Så det er ikke helt afsluttet endnu,« fortæller tillidsrepræsentanten.