I næsten 10.000 tilfælde måtte virksomheder i efteråret 2012 lede forgæves efter nye medarbejdere.

Mens arbejdsløsheden fortsat vokser, stiger antallet af job, der ikke besættes, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. En undersøgelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser ifølge avisen, at virksomheder i næsten 10.000 tilfælde ikke fandt den rette medarbejder til et ledigt job i efteråret 2012.

- Det er trist at opleve, at tusindvis af job ikke kan besættes, når der er mere end 160.000, der er ledige. Beskæftigelsessystemet har svigtet arbejdsmarkedet, og der er brug for, at vi kommer til bunds i, om svigtet foregår i jobcentrene, i a-kasserne eller begge steder, siger direktør Henrik Bach Mortensen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Flere af de mislykkede forsøg på at matche en arbejdsløs med et ledigt job sker inden for brancher som bygge- og anlæg, rengøring og detail.

- Det er ikke rumfysikere og andre højt specialiserede folk, man ikke kan rekruttere. Vi taler om job inden for blandt andet rengøring, altså relativt generelle kompetencer, som besiddes af mange ledige, siger Henrik Bach Mortensen.

Det fremgår ikke at undersøgelsen, hvordan de ledige job blev formidlet.

- Det er selvfølgeligt ikke i orden, at vi i en tid, hvor vi kæmper fra hus til hus for at skaffe ledige, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, et job, ud af det andet øje kan se, at der er 10.000 ledige job, der ikke blev besat. Det er nødvendigt at komme til bunds og få fulgt op for at finde ud, hvad der gik galt. Kender virksomheden ikke jobnet, eller er det jobcentrene, som ikke er opsøgende nok, siger direktør Verner Sand Kirk fra A-kassernes Samvirke,

Han frygter, at undersøgelsen miskrediterer beskæftigelsessystemet.

- Den slags halve undersøgelser, der ikke afdækker den egentlige årsag, er tæt på landsskadelig virksomhed, fordi den giver hele debatten en slagside. Så mange job, som ikke bliver formidlet, er med til at ryste legitimiteten omkring beskæftigelsessystemet, og det har ingen glæde af, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.