Medicinalfirmaet GE Healthcare har kæmpet med næb og kløer for at undgå, at en hemmelig intern forskningsrapport blev offentliggjort.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den fortrolige Muller rapport, som BT offentliggjorde søndag, blev i juli sidste år udleveret til Lægemiddelstyrelsen. Herefter blev den givet videre til flere medlemmer af Folketingets sundhedsudvalg. Det fik fagbladet Ugeskrift for Læger til at søge om aktindsigt i rapporten.

Men GE Healthcare pudsede en hær af advokater på sagen for at mørklægge Muller rapporten.

Muller-rapporten dokumenterer, at kontrastmidlet Omniscan lækker det giftige tungmetal gadolinium ud i blodet et stykke tid efter indsprøjtning.

Dermed burde GE Healthcare have vidst at, at stoffet kunne være farligt for nyresvage patienter.

Selvom den interne rapport er fra marts måned 1995, så forlangte producenten flere år senere, at produktet skulle bruges på netop nyresvage patienter. Det gav den danske Lægemiddelstyrelse tilladelse til.

Nyreforeningen oplyser, at mere end 50 danskere har mistet livet på den baggrund. Patienterne bliver syge af den frygtede sygdom Nefrogen Systemisk Fibrose, som ødelægger huden, led og indre organer. Sygdommen er meget smertefuld, stærkt invaliderende og ofte dødelig.

Kæmpede mod offentliggørelse

Det var journalist Lars Igum Rasmussen, der først forsøgte at få adgang til rapporten.

- Det har godt nok været en noget tung sag. Vi søgte aktindsigt sidste sommer i Muller-rapporten og først nu har vi fået den. GE Healthcare anmodede først om udsættelse, og da Lægemiddelstyrelsen afgjorde, at vi skulle have rapporten alligevel, havde producenten indsigelser. Heldigvis viste det sig til sidst, at Sundhedsministeriet var enige med Lægemiddelstyrelsen om, at Ugeskrift for Læger (og BT. Redaktionen) godt måtte få rapporten.

Ugeskrift for Læger anmodede om at få Muller-rapporten allerede i juli sidste år. Men GE Healthcares advokat, Martin Dræbye Gantzhorn fra advokatfirmaet Horten, køber tid ved at anmode om udsættelse til 16. september 2011.

Ellers kan GE Healthcare ikke nå at komme med indsigelser, lyder det.

Trods indsigelserne, så godkender Lægemiddelstyrelsen den 17. oktober, at Ugeskrift for Læger, skal have rapporten i henhold til offentlighedsloven. Men GE Healthcare klager straks over afgørelsen og dermed kan rapporten ikke udleveres.

Først den 8. marts 2012 stadfæster Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse afgørelsen fra Lægemiddelstyrelsens afgørelse og rapporten udleveres til Ugeskrift for Læger. Nogenlunde samtidigt modtager BT rapporten.

B.T. har kontaktet GE Healthcares advokat Martin Dræbye Gantzhorn, men han er ikke vendt tilbage med en kommentar.