Tidligere chef i Lægemiddelstyrelsen vildledte Folketinget i skandalesag. Nu får han et nyt chefjob

Der er mange veje til toppen som embedsmand. Den tidligere chef for Lægemiddelstyrelsens direktionssekretariat, Karsten Jørgensen, vildledte helt bevidst Folketinget i den alvorlige Omniscan-sag.

Det kom frem i 2011 i forbindelse med en undersøgelse udført af advokat Jens Rostock-Jensen fra advokatfirmaet Kromann Reumert. I stedet for en fyreseddel får Karsten Jørgensen nu en forfremmelse.

Han skal nu være sekretariatschef i Sundhedsstyrelsen. På trods af, at han nær havde mistet jobbet for at misinformere Folketinget, så skal han være øverste ansvarlig for Sundhedsstyrelsens kommunikation både indadtil og udadtil.

Karsten Jørgensen er en af i alt tre chefer i den tidligere Lægemiddelstyrelsen, som fik alvorlig kritik i forbindelse med Omniscan-sagen.

LÆS OGSÅ:

Undersøgte intet

Omniscan er et kontrastmiddel, som ofte er invaliderende eller dødbringende, hvis det bruges på nyresvage patienter. I 1998 godkendte Lægemiddelstyrelsen, efter anmodning fra producenten GE Healthcare, at produktet kunne bruges på netop nyresvage. Lægemiddelstyrelsen foretog ikke nogen undersøgelse selv, hvilket den ellers er pålagt.

I dag er mere end 50 danskere døde og mere end 100 er svært invaliderede efter brug af præparatet.

I Lægemiddelstyrelsen dækkede direktør Jytte Lyngvig, afdelingschef Per Helboe og Karsten Jørgensen over deres fejl, da Folketinget bad om en redegørelse i sagen.

Tre dage efter at daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen havde bedt om en redegørelse fra Lægemiddelstyrelsen om Omniscan, skrev Karsten Jørgensen en intern mail til sin chef, Jytte Lyngvig.

’Og så har jeg i øvrigt en rigtig dårlig fornemmelse i denne her sag. Jeg er bange for, hvad der viser sig, når eller hvis vi i forbindelse med redegørelsen begynder at kratte for meget i overfladen,’ skrev Karsten Jørgensen i sin mail den 25. februar 2008.

Men Lægemiddelstyrelsen ’krattede’ ikke i overfladen.

LÆS OGSÅ:

Adskillige fejl

Et år senere bad Folketingets Sundhedsudvalg om en forklaring på, hvordan Lægemiddelstyrelsen kunne godkende, at Omniscan blev brugt på nyresvage patienter, når der tidligere havde været advaret mod det.

Kort forinden havde afdelingschef Per Helboe endevendt sagen internt. Han skrev en mail til sine chefer Karsten Jørgensen og Jytte Lyngvig, hvori han forklarede, at Lægemiddelstyrelsen havde lavet adskillige fejl i Omniscan-sagen, og at den ikke var behandlet fagligt korrekt.

Da så Karsten Jørgensen havde lavet et udkast til svar til Sundhedsudvalget, kommenterede Per Helboe det således:

’Vedr. 256 (Folketingets spørgsmål, red.) svarer vi korrekt på, hvad der var den til grund liggende dokumentation, men vi oplyser ikke Lægemiddelstyrelsens vurdering heraf. Alt efter hvor skarpe de er i Sundhedsudvalget, kan vi måske forvente et opfølgende spørgsmål herom,’ skrev Per Helboe.

LÆS OGSÅ:

Tilsidesatte pligter

Det vurderer advokat Jens Rostock-Jensen er et bevis på klar viden om egne fejl og en tilsidesættelse af embedsmandspligten om at oplyse sandfærdigt og retvisende over for Folketinget. Det efterfølgende svar til Folketinget, som Karsten Jørgensen stod bag, indeholdt nemlig ikke oplysninger om Lægemiddelstyrelsens grove fejl i forbindelse med Omniscan-sagen.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, var en af de politikere, som var forundrede over, at ledelsen i Lægemiddelstyrelsen kunne fortsætte trods vildledningerne.

- Det er nyt for mig, at han er udnævnt til den post. Jeg håber, han har lært sin lektie, siger Sophie Hæstorp Andersen, som ellers ikke har nogen kommentarer.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Karsten Jørgensen.