En to år gammel elg huserer i Nordsjælland, men fagmand tvivler på, at vi nogensinde får en dansk elgbestand.

Helsinge. En vild elg er for første gang siden 1999 blevet observeret i Danmark.

Det var en borger, der torsdag aften i sidste uge så elgen, da hun kørte på Helsingørvej nord for Helsinge i Nordsjælland.

Naturstyrelsen har bekræftet, at der er tale om en elg.

- Borgeren tog billeder og en videosekvens, og ud fra det konkluderer vi, at der er tale om en elg. Det er sandsynligvis en elgkvie, altså et hundyr på cirka to år, siger vildtkonsulent Niels Worm.

Elgen blev dagen efter set af en anden borger i et nærliggende område.

Hvordan elgen er kommet til Danmark, er uvist, men det er ifølge vildtkonsulenten nærliggende at tro, at den er svømmet over Øresund.

Der er ikke bekræftet vilde elge i Danmark siden 1999. Dengang svømmede en elgtyr i land ved Hornbæk Plantage og blev observeret flere forskellige steder på Sjælland.

Elgen blev påkørt og dræbt af et godstog 21. maj 2000 på en jernbaneoverskæring mellem Roskilde og Ringsted.

Skulle man som borger i Nordsjælland møde elgen på sin vej, skal man nyde synet. Det siger Bengt Holst, videnskabelig direktør i København Zoo.

- Jeg har set mange elge i mit liv, det er et fantastisk syn. Det er et vidunderligt dyr, der er på størrelse med en hest, siger han.

Som udgangspunkt er der ingen grund til at frygte dyret. Men man skal ikke komme for tæt på, for så kan den føle sig truet, lyder det.

Selv om en elg af og til melder sin ankomst i Nordsjælland, er der ifølge Holst næppe grundlag for en dansk bestand af elge.

- Jeg tror ikke på det. Det ville kræve, at der både er en han og en hun, der kommer herover på samme tid, finder hinanden og begynder at yngle.

- Der kan godt komme nogle individer herover i ny og næ, og de kan godt leve i Nordsjælland et stykke tid. Men så vil de forsvinde ud af den danske natur igen, siger Bengt Holst.

Danmark har tidligere været hjemsted for en elgbestand. Men elgen uddøde for cirka 5000 år siden.

I Lille Vildmose i Nordjylland har man en lille bestand af elge, men de er bag hegn. Her fungerer dyrene som naturplejere, og de er med til at sikre, at området ikke springer i skov.

/ritzau/