Overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen tordner imod regeringen for at stjæle kommunernes penge og tvinge kommunen til at spare 247 mio. kr. på kernevelfærden ved at pålægge dem det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Men samtidig kan BT i dag fortælle, at samme Frank Jensen har rigeligt med penge, når kommunens politikere og topembedsmænd har brug for at få inspiration ude i den store verden.

Samlet har borgmesteren og hans forvaltninger brændt mere end 3,3 millioner kroner af på 12 ture i 2014 og 2015. Det viser en opgørelse BT har foretaget.

Blandt andet var Københavns Kommunes økonomiudvalg med overborgmester Frank Jensen i spidsen samt resten af borgmester-korpset fra kommunens forvaltninger i maj 2015 på en ti-dages studietur i New York og San Francisco. Den kostede skatteyderne 666.171 kroner, viser bilagene for turen.

Her fik politikerne blandt andet lejlighed til at se balletten ‘Sylfiden’ på New York City Ballet efterfulgt af en tre-retters menu og med fest og dans bagefter. I programmet blev der også plads til en sejltur på Hudson-floden samtidig med et foredrag om arkitektur.

Herunder kan du se, hvor rejserne er gået hen. Klik på den hvide pil i højre hjørne for at forstørre grafikken.

Studierejsen vækker kritik på Christiansborg efter Frank Jensens bredside mod regeringens omprioriteringsbidrag.

»Selvom man ikke kan spare 247 millioner kroner ved at lade være med at tage på studieture, fortæller det lidt om kommunens prioriteringer. Når nu Frank Jensen siger, at det her går ud over ældreplejen og børnene, skal han jo lige vide, at for sådan en tur får man altså to fuldtidsansatte i hjemmeplejen i et år,« siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen til BT.

»Så reelt svarer det til at fyre to sundhedshjælpere i hjemmeplejen. Det skal man huske, når Frank Jensen siger, at pengene kun kan findes ved at spare på kernevelfærden, fordi kommunen er så presset,« siger han.

Og studieturen til New York og San Francisco står ikke alene.

Således har politikerne i Københavns Kommune og deres embedsmænd – som det fremgår af grafikken ved siden af – været på 12 ture til destinationer som Sydafrika, Singapore og Sydkorea i løbet af 2014 og 2015. Og det er vel at mærke kun studieturene. Derudover har borgmestrene egne rejser i embeds medfør.

Ekspert: Det er skattefrit fryns

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen er turene fryns.

»Der er ingen tvivl om, at noget af det her også har karakter af et personalegode, altså fryns. Skattefrit fryns, vel at mærke. Men da politikerne godt ved, at pressen får aktindsigt i det, dækkes det hele ind under at have et fagligt indhold. Men typisk er det et miks af begge dele,« siger han.

Politikerne fra Københavns Rådhus kom da også vidt omkring på turen. Som nævnt var de blandt andet inde at se balletten ‘Sylfiden’ efterfulgt af en cocktaikreception, gallaforestillingen og en såkaldt ’Supper Ball’ med treretters menu.

Derudover bestod turen blandt andet af et møde med New Yorks borgmester, et oplæg fra den i New York bosiddende danske arkitekt Bjarke Ingels, reception med generalkonsulen med buffet og museumsbesøg ved 9/11 Memorial.

Ifølge Flemming Ibsen fungerer studieturene som en kompensation.

»Studieturene kompenserer blandt andet for, at politikernes lønniveau er lavere end det, de vil kunne få i det private erhvervsliv,« siger Flemming Ibsen.