Lyt til artiklen

'Det kan ikke være rigtigt vi skal hoppe på den måde'

Forsvaret fører lige nu krig mod Taleban-krigere i Afghanistan, deltager i jagten på islamister i Mali og fanger pirater ved Somalia. Men på de hjemlige breddegrader er det statsminister Helle Thorning-Schmidts kaffevaner, der optager militærfolkene.

BT kan i dag fortælle, hvordan oberstløjtnanter, majorer, kaptajner, specialister, kantinemedarbejdere og VIP-servicefolk i interne mailudvekslinger på kryds og tværs er optaget af og endda raser over, at Helle Thorning-Schmidt ikke vil drikke den kaffe, forsvaret serverer for statsministeren, når hun anvender flyvevåbnets jetfly af typen Challenger til rejser rundt i verden.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi skal hoppe på den måde, blot fordi vi skal flyve med statsministeren, skriver en afdelingsleder fra Flyvestation Aalborg i en mail 22. februar med emneordet ‘Indkøb af kaffe’.

Videre i mailen til to andre topfolk i forsvaret står:

- Hvad sker der, hvis hun rejser med SAS? Drikker hun så ikke den kaffe, SAS serverer?

Storkunde


Forsvaret har i en årrække haft en storkundeaftale med den danske kaffeproducent BKI, der leverer flere særlige udgaver af Danmarks mest solgte kaffe, BKI Ekstra, til forsvaret. Kaffen anvendes overalt i forsvaret og drikkes dagligt af tusindvis af ansatte. Men statsministeren foretrækker Nescafé, ikke Nescafé i glas, men i små breve.Selv om ønsket er beskedent – flyvevåbnet kan købe kaffe-breve til 27,75 kr. i SuperBest – har statsministerens kaffeønske alligevel vakt vrede i flyvevåbnet, hvor man ikke bare sådan lige bryder en storkundeaftale og sender sine ansatte på gaden for at købe særlig kaffe til en ’kunde’, heller ikke selv om kunden er landets statsminister.

Balladen begyndte helt præcist den 15. februar – to dage før statsministeren skulle benytte jetflyet til en rejse – hvor flyvevåbnets særlige VIP-koordinator bad om, at der til statsministeren blev indkøbt – i portionsposer, tak – Nescafé Cappucino, Nescafé Latte Macchiato og Nescafé Original.

Købte den forkerte


Cafeteriadamen på Flyvestation Aalborg, hvor flyene er baseret, gjorde samme morgen opmærksom på, at forsvaret slet ikke må købe Nescafé. Men flyvestationens sektionschef fik alligevel anskaffet den særlige kaffe. Til gengæld begik han den fejl at købe Nescafé Original på glas, og det går ikke, for det skal være i små breve.

VIP-koordinatoren indskærpede herefter over for sektionschefen, at det skal være Nescafé Original i portionsposer, og så begyndte den verbale krig for alvor på mail.

- Gæt hvor megen tid på vi har brugt på den sag, skriver en kantinechef på Aalborg Flyvestation til sin sektionsleder, der bragte sagen videre til en oberstløjtnant.

- I disse tider var det måske på tide, vi fik gjort op med disse uvaner. Jeg har svært ved at forstå, at det kan være vigtigt med den ene eller den anden slags kaffe, skriver han og beklager sig samtidig over, at en kantineleder har brugt sit eget kreditkort på at købe kaffe i SuperBest.

Hverken Statsministeriet eller forsvaret ønsker at kommentere sagen.