En frivillig kok fra Randers laver på andet år mad til trængende familiers konfirmationer.

To kokkes snak over noget rødvin er endt med at blive til et projekt, som for andet år i træk hjælper trængende familier med gratis mad til konfirmationsfesten.

De to kokke kom til at snakke om, at konfirmationsfester har udviklet sig fra at være helt almindelige fester til at være kæmpe fester,  med store gaver og fragt af konfirmander i dyre biler. Med andre ord havde kokkene en idé om, at der var mange familier, der økonomisk ikke kunne følge med i konfirmationsræset. Og efter lidt research fandt de ud af, at de havde ret. Derfor startede de projektet 'Børn og Unges Mærkesager', som blandt andet laver gratis mad til konfirmationer for trængende danskere.

Uden hjælpen fra projektet er alternativet trist for mange af familierne, fortæller kokken bag projektet, 33-årige Camilla Jehner Baake:

»Jeg har fået at vide fra flere familier, at der enten ikke bliver nogen fest, eller også må familierne samle mad fra skraldespande og lignende for overhovedet at kunne servere noget til festen. De har simpelthen ingen andre udveje. Derfor er det dejligt at kunne hjælpe,« siger Camilla Jehner Baake, der har lavet mad til 417 mennesker i år.

Konfirmationstiden er en ganske særlig periode, for mange børn bliver for første gang konfronteret med deres families økonomiske rammer, fortæller formand for Børnesagens Fællesråd, René Skau Björnsson.

»Det er et af de første tidspunkter i deres liv, hvor de oplever, at de faktisk kommer fra en fattig familie. At mor eller far ikke har nogen penge. Når man er lille, mærker man det ikke nødvendigvis. Bare der er kærlighed, gode rammer og nogle voksne, der elsker én, så er man jo glad og tilfreds. Men i konfirmationstiden går det op for en, når man sidder og snakker med veninderne, at ens kjoler ikke koster det samme, at de måske får flere gæster, og gaverne er i en anden størrelsesorden. Dér oplever man for alvor, hvor stor forskel der er,« siger han.

I den forbindelse er gratis mad er en uvurderlig hjælp, mener formanden for Børnesagens Fællesråd.

»Det er det, der gør forskellen. Maden og det, at man selv er med til at fastlægge menuen, er en stor del af komfirmationsfesten. Det er jo meget dansk, og vi elsker jo at hygge, at sidde rundt om bordet og skåle og spise god mad. Så det er en afgørende del af konfirmationen,« siger René Skau Björnsson.

Der er ikke så mange, der kender til Camilla Jehner Baakes lille projekt endnu, men hun melder dog om en lille stigning fra debutåret sidste år og til i år. En stigning, hun forventer, bliver større til næste år, når flere og flere hører om det. Den typiske ansøger til madhjælpen er enlig forsøger. Ofte på kontanthjælp – ofte med en eller anden form for sygdom, forklarer hun.

»Mange vil ikke stå frem og fortælle om deres situation. De synes, det er pinligt. Specielt når konfirmanderne ser, hvordan mange andre konfirmander slår sig løs med kæmpe gaver og sportsvognskørsel. Konfirmationer er efterhånden blevet blæst helt vildt op, så jeg kan egentlig godt forstå, at familierne holder det for sig selv,« siger Camilla Jehner Baake.

Formanden for Børnesagens Fællesråd er enig:

»Det er så tabubelagt og en enorm udstilling af éns eget liv, og det er de færreste, der vil snakke om det. Omkring jul og sommerferien er der masser, der står i kø for at hjælpe, men konfirmationer er blevet så store, at det er dejligt at flere træder til med hjælp,« siger René Skau Björnsson.

Camilla Jehner Baake og tre andre kokke laver al maden på én gang, hvorefter de fryser den ned og fragter den ud til familierne.

»Vi starter tidligt på dagen, og så hygger vi os stille og roligt med at lave al maden. Vi har det enormt sjovt den dag,« fortæller Camilla Jehner Baake.

Maden til årets konfirmationer er allerede lavet, men næste år rører hun igen i gryderne for at lave mad til trængende konfirmander.