Opskriften på et godt liv handler i høj grad om at kunne styre sine tanker i en positiv retning, fastslår forfatter i en ny bog om lykke

Lad være med at dvæle ved fortiden, have for høje forventninger til andre eller tro, at du bliver lykkeligere af at købe nye ting. Sådan lyder det bl.a. fra den schweiziske forfatter og forretningsmand Rolf Dobelli, der i en ny bog sætter fokus på, hvad et ’positivt mindset’ kan gøre for vores daglige lykke.

Bogen 'Kunsten at leve godt - 52 overraskende veje til lykken' er en opfølger på de to internationale bestsellere ’Kunsten at handle klogt’ og ’Kunsten at tænke klart’ af samme forfatter. Og konklusionen er klar: Din tankegang i det daglige kan være afgørende for din lykke.

»Jeg giver ingen garantier for, at du får et godt liv, men hvis du følger de 52 tankeredskaber, er det i hvert fald mere sandsynligt,« siger Rolf Dobelli.

Tankeredskaberne dækker over alt lige fra at have fokus på sine styrker frem for svagheder til at være ’ligeglad med likes’. Ifølge forfatteren selv er det vigtigste råd af dem alle at være beskeden og droppe vores selvhøjtidelige egoer, som især er blevet ’fodret’ i en kultur præget af sociale medier, der er spiret i de senere år.

»Sociale medier skaber en kultur, der gør mennesker til små brand-managere, hvor vi præsenterer et kunstigt og ubekymret jeg. Den, der først er fanget i dette net, får svært ved at vikle sig fri af det og føre et godt liv. Vi bliver skuffede, hvis vi tror, det perfekte liv findes,« siger Rolf Dobelli, der derfor opfordrer folk til helt at droppe Facebook mv. og lade være med at bekymre sig om, hvad andre tænker.

»Det eneste, der tæller, er, hvad du mener om dig selv,« siger Rolf Dobelli, der i det hele taget er fortaler for, at man fokuserer på de ting i livet, man selv kan styre – altså sine tanker.

»Jeg har været heldig at møde den rigtige kvinde, men jeg kunne lige så godt have været uheldig. Det er i princippet ude af mine hænder og ikke noget, jeg kan kontrollere,« siger han.

Schweizeren Rolf Dobelli har skrevet bogen »Kunsten at leve godt - 52 overraskende veje til lykken«, der ser nærmere på, hvordan man med sine tankemønstre kan skabe et bedre liv for sig selv. Bogen udkommer d. 14 november i Danmark.
Schweizeren Rolf Dobelli har skrevet bogen »Kunsten at leve godt - 52 overraskende veje til lykken«, der ser nærmere på, hvordan man med sine tankemønstre kan skabe et bedre liv for sig selv. Bogen udkommer d. 14 november i Danmark.
Vis mere

Men hvordan skal man så praktisere de 52 tankeredskaber? Ifølge forfatteren skal man øve sig, præcis som man har gjort med andre af livets færdigheder.

»Da du var barn og første gang fik en skruetrækker i hånden, vidste du heller ikke, hvordan du skulle bruge den. Men efter nogle gange vidste du hvordan. Det samme gælder vores tankevirksomhed - når først du er bevidst om dine tanker, er det nemmere at følge de positive frem for de negative, som f.eks. misundelse,” siger han.

Den opfattelse deler psykolog ved Center for Positiv Psykologi, Ebbe Lavendt, der mener, at de fleste af os kører på automatpilot størstedelen af tiden.

»Det kræver selvfølgelig noget overskud at slukke automatpiloten, og for nogle er det sværere end andre. Hvis man er Ole Henriksen, er det måske ikke så svært,« siger Ebbe Lavendt, der dog samtidig mener, at lykke langt hen af vejen er nogle basale færdigheder, vi kan tillære os, som f.eks. at se lyst på tilværelsen, at kunne tilgive og at udvise taknemmelighed.

Men er vores lykke ikke også afhængig af andet end vores tanker? Det mener psykolog Birgitte Sølvstein, der arbejder med bl.a. stress, perfektionisme, angst, depression mv.

»Hvad vi tænker, er jo kun en lille del af, hvem vi er, om vi har det godt. Fra forskningen ved vi, at det især er nære relationer, som f.eks. familie, venner og sociale fællesskaber, der betyder noget for vores trivsel. Man kan f.eks. ikke tænke sig ud af ensomhed, som medvirker til, at vi trives meget dårligt,« siger Birgitte Sølvstein.

»Jeg synes, vi skal bevæge os væk fra tanken om, at vi udelukkende er vores egen lykkes smed. Det er godt at lade sig inspirere og løfte sine tankemønstre, men vi skal også være bevidste om, hvor vigtigt f.eks. gode fællesskaber er for os og vores børn,« siger hun.

Psykologen erkender dog, at det alt andet lige er mere behageligt at have et positivt frem for et negativt ’mindset’.

»Vores mentale tilstand smitter af på vores følelser, så på den måde betyder det meget at have et sind fyldt med optimisme og håb i stedet for håbløshed og vrede,« siger Birgitte Sølvstein.