Optagelseskravene for at blive frømand er benhårde og ekstremt krævende

Som udgangspunkt har alle, der er fyldt 18 år, mulighed for at blive optaget i Frømandskorpset.

Praksis viser dog, at det kun er ganske få, der efter en fire døgn lang og næsten umenneskelig hård optagelsesprøve findes egnet til at blive optaget på elevskolen.

Og selvom det sker, er frafaldet markant undervejs i de ti måneder, grunduddannelsen varer. For de ekstreme prøvelser fortsætter hele uddannelsen igennem.

kev9

P.t. er der kun seks tilbage af de 16, som blev fundet egnet og begyndte på 2013-elevholdet i vinter. 178 var til optagelsesprøve til dette års hold. Andre år har tallet været helt oppe omkring 600.

- Der kræves virkelig noget for at gennemføre det her forløb, så det er ikke nogen skam, hvis man melder fra undervejs. Det eneste, vi forlanger i den forbindelse, er, at man ikke afleverer sin hjelm på en fredag. Vi vil have, at man tænker sig rigtig godt om i løbet af weekenden, og så kan man komme med en melding om mandagen. For det er altså en rigtig tung beslutning, hvis man vælger at gå, siger den operationelle leder i Frømandskorpset med kaldenavnet Schultz.

Den grønspættede hue

Gennemføres de ti måneders grunduddannelse, får man sin grønspættede hue på hovedet, og man kan kalde sig frømand. Umiddelbart derefter følger otte måneder med en række efteruddannelseskurser i Danmark og hos samarbejdspartnerne i bl.a. USA og Norge.

Efter halvandet år specialiserer hver enkelt frømand sig og tilegner sig yderligere særlige kompetencer. Træning i faldskærmsudspring gennemføres hos jægersoldaterne i Aalborg, mens jægerne omvendt træner kampsvømning hos frømændene på Marinestation Kongsøre.

kev9

Indtil videre har ingen kvinder gennemført uddannelsen som frømand. Der har været en kvinde på selve grunduddannelsen, men hun faldt fra undervejs.

Pingo

Intet medlem af den danske maritime specialstyrke har, såvidt vides, mistet livet under en mission.

Kronprins Frederik - eller Pingo, som han blev navngivet på Kongsøre - er blandt den eksklusive skare på i alt godt 200, der siden 1957 har gennemført uddannelsen til frømand.

Pingo er, som operationel leder Schultz udtrykker det med et glimt i øjet, siden overgået til anden tjeneste.

kev9
KØB BT SØNDAG OG LÆS HELE DET STORE TEMA OM FRØMANDSKORPSET. LÆS BLANDT ANDET:
* Startede 178 - nu er de 6 tilbage: Så vild er uddannelsen som frømand
* Det danske svar på Navy SEAL: Derfor blev frømandskorpset oprettet