Sommerens udgravning af vikingeborgen Borgring er skudt i gang. Denne gang er det borgens hovedindgang, der står for skud.

Det er snart tre år siden, at arkæologerne Søren Sindbæk og Nanna Holm tog de første spadestik, som skulle afsløre, at de vitterligt havde fundet endnu en borg fra den danske vikingetid. Den cirkelrunde borg, der ligger lige vest for Køge, fik navnet Borgring.

Nu står de her igen, i den ene af de fire porte som har udgjort indgangene til borgen. Denne, borgens nordligste port, er uden sammenligning den vigtigste.

Nordporten var nemlig med al sandsynlighed borgens hovedindgang.

Porten er samtidig den mest velbevarede, og så er der noget, der tyder på, at den har været fuldstændig brændt ned, hvilket med Søren Sindbæks ord næsten kun kan være "et tegn på, at der har været en uenighed om, hvorvidt der skulle være en port eller ej."

Eller med andre ord: Én magt inden for borgens vægge og en anden udenfor. Et opgør. Men hvilket?

Allerede i forbindelse med en prøvegravning i 2014 kunne Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet og de øvrige arkæologer se, at Nordportens vestside – eller "vange", som de kalder det – så ud til at være fuldstændig brændt ud. Det afgørende bliver at finde ud af, om det samme gælder for østvangen og dermed for porten som helhed.

Idet porten i sin tid er styrtet sammen, og al jorden fra volden omkring er faldet ind over hele baduljen, repræsenterer Nordporten på mange måder et øjebliksbillede.

Man kunne eksempelvis forestille sig, at en gruppe angribere var faldet i slaget, mens de prøvede at forcere porten - for så efterfølgende at blive begravet af en kæmpe mængde jord og tømmer - i det skæbnesvangre øjeblik hvor portsiderne brast. I så fald vil det og de vise sig længere nede i jordlagene.

Nanna Holm, som arbejder på Museum Sydøstdanmark, fortæller dog, at borgen for hendes skyld lige så vel "kunne have været Thyras systue" eller noget helt tredje. Thyra var mor til Harald Blåtand, som af mange formodes at være borgens bygherre.

- Jeg er ikke så forhippet på, hvad jeg synes, det ville være fedest at finde. Jeg er bare nysgerrig på, hvad vi finder. Selv hvis vi ikke finder noget, synes jeg, det er interessant. For hvad dækker det så over?

Vi mangler stadig svar på nogle helt grundlæggende spørgsmål om Danmarks femte vikingeborg, men udgravningen af borgens vigtigste port er også kun lige gået i gang. I muldlagene herunder gemmer sig forhåbentlig en masse af svarene på for eksempel:

Er porten bygget i hast? Uafbarket træ og utilhugget tømmer kunne tyde på det. I så fald kan det måske sige noget om den politiske situation bygherren stod i, da porten skulle opføres.

Er porten bygget som portene i de øvrige ringborge, vi kender? Eller skiller den sig ud?

Har der været et efterliv i borgen? Har nogen ryddet op efter branden og brugt ruinen som en gennemfartsvej? I så fald – hvem? Hvorfor? Og hvornår?

Udgravningerne på Nordporten varer i alt en måned, men der bliver gravet videre på Danmarks femte vikingeborg hele næste år. Vi kommer helt sikkert til at høre mere om det, arkæologernes finder.

Umiddelbart tyder det brændte træ i nogle af de øverste jordlag på, at Nordporten har været brændt helt ned. Har nogen forsøgt at angribe borgen? Og havde de held med det? - Foto: Free/Charlotte Price Persson
Umiddelbart tyder det brændte træ i nogle af de øverste jordlag på, at Nordporten har været brændt helt ned. Har nogen forsøgt at angribe borgen? Og havde de held med det? - Foto: Free/Charlotte Price Persson
Vis mere