Danskerne har flere penge mellem hænderne end før 2008, da krisen ramte. Men krisen handler i høj grad også om psykologi, mener ekspert.

Finanskrisen ramte danskerne hårdt i 2008 og 2009, men allerede året efter var den gennemsnitlige indkomst efter skat højere, end da krisen ramte landet. Det viser en ny overraskende undersøgelse fra Arbejdernes Erhvervsråd (AE), skriver Ugebrevet A4.

- I 2008 var der mange, der mistede deres job, men for de, som beholdt jobbet, har der stadig været lønstigninger. Der var nogle ret markante skattelettelser i 2010, som gjorde, at de disponible indkomster steg ret meget der, forklarer professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet til Ugebrevet A4.

Kun i seks af landets kommuner faldt den gennemsnitlige indkomst fra 2007 til 2010.

Jonas Schytz Juul er chefanalytiker i AE og står bag analysen. Han peger på, at krisen har ændret karakter fra at være en finanskrise til nu at være en tillidskrise.

- I dag kan man vel mest tale om en tillidskrise, og det kan man se ved, at folk sparer op. Danskerne har penge. Men mange er usikre på, hvad der sker, siger han til Ugebrevet A4.

Ifølge Jonas Schytz Juul kan der måske endda tales om en overreaktion fra danskernes side

- Meget tyder faktisk på, at der er en overreaktion - at der er noget psykologi i det her. Hvis alle holder på pengene, fastholder vi på en måde hinanden i krisen. Man kan se det lige nu ved, at folk får udbetalt efterlønspengene, men de overordnede tal for dansk økonomi ændrer sig jo ikke det store. Det tyder på, at folk lægger pengene til side i stedet for at forbruge, siger han.

Det er dog vigtigt at være bevidst om en balance mellem forbrug og opsparing. For Michael Svarer kunne det umiddelbart virke som en god idé, hvis folk brugte flere penge, men omvendt skal man være klar til mulige overraskelser, som man så det ske i Sydeuropa, hvor økonomien er kollapset.

Trods de positive tal, er der dog stadig stor forskel på indkomsterne i Danmark. Selvom de gennemsnitlige indkomster steg i langt størstedelen af landet, var indkomsterne i eksempelvis Langeland, Lolland og i Morsø Kommune stadig kun halvt så store som i Gentofte. Det ændrede hverken krisen eller skattelettelserne overordnet på.