Danskerne gider ikke deres katte. Kæledyret er som en sofa, der bliver smidt ud til storskrald, når vi ikke længere gider kigge på den.

En rundringning foretaget af BT viser, at de herreløse katte myldrer ind på de danske internater. Mange steder oplever de en stigning på helt op til 30 procent.

Hos Kattens Værn i Brøndby endte 700 flere katte i internatets bure i 2014 sammenlignet med året før.

LÆS OGSÅ:

»Det er forkasteligt. Jeg fatter det ikke,« siger Mogens Wilbert, formand for Kattens Værn:

»Vi kan mærke, at størstedelen af kattene er vant til at være i menneskehånd, og derfor ved vi, at de er blevet smidt ud hjemmefra af deres ejere. Det er gamle katte, der ikke kan klare sig selv, kattemor med en hel kasse killinger og syge og udmagrede hankatte, der ikke kan finde nok føde i naturen,« siger han.

Modtager flere end normalt

Også Dyrenes Beskyttelse modtager flere katte end nogensinde. Alene på Roskilde Internat har de i år modtaget 300 flere katte end i 2013, mens et mindre internat som det i Tøstrup på Djursland har modtaget over 20 procent flere katte end sidste år. Samtidig har organisationen måttet etablere et helt nyt internat på Fyn for at kunne håndtere de mere end 1.000 katte, der er kommet ind her.

»Vi er blevet skraldemænd for almindelige borgere,« siger projektleder Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse:

»Når man ikke gider have sin kat mere, eller når den begynder at koste penge i form af dyrlægeregninger, så smider man den bare ud.«

Katten bliver en genstand

Landets dyreværnsorganisationer antager, at der befinder sig mindst 500.000 herreløse katte i naturen. Der er ydermere 500.000 registrerede og øremærkede katte, som ligger lunt og spinder i de danske hjem.

Hvorfor landets internater fanger vildkatte i naturen som aldrig før, har forsker i komparativ psykologi ved Syddansk Universitet Jill Byrnit en god forklaring på. Hun holder workshop i dyreetik og mener, at vi i vores travle velfærdssamfund betragter katten som et selvstændigt dyr, der kan klare sig selv.

Som en sofa

»Det er en udbredt misforståelse angående dyrs behov, når vi bare parkerer katten i vores hjem. Vi gør den til en genstand på samme måde som en sofa og lader den passe sig selv. På den måde glemmer vi, at katten rent faktisk er et dyr, der både har behov for at kunne bruge sine instinkter og blive plejet af sin ejer,« siger hun og fortsætter:

»Jeg vurderer, at det gør det nemmere for os at smide den ud, så snart den begynder at koste penge i form af dyrlægeregninger, eller når den kommer hjem og er blevet gravid.«