Ifølge 3F bliver udlændinge sat til at gøre rent på danske skoler og institutioner for sulteløn.

- Vi havde intet valg. Da vi havde sultet et par dage, begyndte vi at spise, hvad vi kunne finde i skolernes skraldespande, siger 37-årige Cristian Niculae, en af de rumænere, som fagbladet 3F har talt med i forbindelse med en granskning af rengøringsbranchen.

Han gør rent på skoler og daginstitutioner i nogle af landets kommuner.

Til fagbladet 3F fortæller flere end 20 rumænere om ydmygende leve-, løn- og arbejdsforhold. Meget få kan fremvise kontrakter og lønsedler, men fortæller, at de er blevet lovet en løn på cirka 3700 kroner om måneden.

Arbejdet har de udført enten som ansatte hos rengøringsselskab Forenede Service eller for underleverandører til selskabet med hen ved 3.500 deltids- eller fuldtidsansatte. Det er Danmarks næststørste rengøringsselskab.

En rumænsk familie fortæller, at de sidste år blev hyret af en af disse underleverandører. De arbejdede 19 timer i døgnet i tre uger for JD rengøring, inden de tog hjem igen uden at have fået løn.

En politirapport viser, at flere rumænere sågar er blevet holdt i et hus, som manden bag JD rengøring er medejer af, mod deres vilje.

Der er klare tegn på menneskehandel, lyder det fra Trine Mygind Korsby fra Københavns Universitet.

Hun er forfatter til en ny rapport om menneskehandel i netop rengøringsbranchen.

- Det er i sig selv alvorligt at få frataget sine id-papirer. Det gør det endnu værre, at de også har arbejdet så mange timer i døgnet, at de ikke har fået løn, og at de også er blevet truet, siger hun.

JD rengøring blev ifølge Frederiksborg Amts Avis også sidste sommer afsløret i nærmest slavelignende forhold, hvor seks udsultede og apatiske rumænere blev fundet i en villa uden vand og varme samt med afføring på gulvene.