Når Ali Sonko gør tallerkner, plasticbakker og skåle rene, kan man hurtigt se, at det er en erfaren mand, man har med at gøre.
Når Ali Sonko gør tallerkner, plasticbakker og skåle rene, kan man hurtigt se, at det er en erfaren mand, man har med at gøre. Foto: Dennis Lehmann

- Jeg drømte om at lave noget, så jeg kunne få et godt liv. Det synes jeg, at jeg har opnået, siger Ali Sonko, 58 år, opvasker hos verdens bedste restaurant, Noma

I et lille lokale med skydedør, hvor gulvet er skridsikkert, men luftfugtigheden højere end normalt, arbejder Ali Sonko som opvasker.

Et job, som ikke mange drømmer om, men som Ali Sonko værdsætter mere end nogen anden. Han har nemlig siden 2003 haft tjansen som opvasker på danske Restaurant Noma - netop kåret som verdens bedste restaurant for tredje år i træk. Og det var ikke kun en triumf for Noma, men også en personlig triumf for Ali Sonko, der fik lov til at holde takketalen ved prisoverrækkelsen i London.

BT har talt med verdens bedste opvasker, der efter en festlig nat og en times søvn i flyet fra London til Kastrup igen var på plads i de vante rammer i Nomas opvaskerum.

Tillykke med sejren, Ali. Hvordan var det at stå på scenen og holde takketalen?

- Tak. Det betyder rigtigt meget, at Noma gav mig lov til det. Det er jeg super glad for. Jeg har aldrig turde drømme om det. For to år siden, da jeg ikke havde fået visum til at komme ind i England, var jeg meget ked af det. For jeg føler mig som en del af Noma og vil gerne være med, lige meget hvad de laver. Men i går var det fantastisk og en af de aftener, der hører til sjældenheder.

Du kom til Danmark fra Gambia for 29 år siden. Hvorfor blev det lige Danmark?

- Det var på grund af en dansk pige, jeg giftede mig og fik en datter med. Siden er jeg blevet gift med en gambiansk kvinde, jeg i dag har fem børn med. Dem tilbringer jeg al min fritid sammen med, når jeg holder fri søndag og mandag, hvor Noma holder lukket.

Restaurant Noma startede først i 2003, hvor du kort tid efter fik jobbet som opvasker. Hvad har du ellers lavet i løbet af dit liv?

- I Gambia var jeg landmand. Siden jeg kom til Danmark, og indtil jeg gennem en ven fik jobbet på Noma, har jeg arbejdet i en fiskehandler, slagter og på en fabrik. De første to år, jeg arbejdede på Noma, arbejdede jeg på fabrikken samtidig. Nogle gange sov jeg kun en time i døgnet. Det var meget hårdt. Men jeg kunne ikke drømme om et liv, hvor jeg ikke arbejdede. Det ville stresse mig.

Hvordan er det så at arbejde på verdens bedste restaurant?

- Jeg kan ikke beskrive, hvor glad jeg er for at arbejde her. Det er de bedste folk at arbejde sammen med, og jeg er gode venner med alle. De udviser kæmpe stor respekt for mig, og lige meget hvad jeg siger eller spørger om, så er de der for mig. Og det er nok for mig til at sige, at det er det bedste job, jeg nogensinde har haft. Min løn er god, men jeg siger ikke, hvor meget jeg tjener.

Nu er Noma jo kendt for deres delikate mad. Hvad er dit eget forhold til mad?

- Jeg elsker mad. Især Nomas. Jeg har smagt det hele, og det smager fantastisk. Men når min kone eller jeg laver mad derhjemme, så er det afrikansk mad, der står på menuen. Især peanutbutter med ris - det er jeg helt vild med.

Da du var yngre, hvad drømte du om at opnå med dit liv?

- Jeg drømte om at lave noget, så jeg kunne få et godt liv. Det synes jeg, at jeg har opnået. Men lige nu ved jeg ikke, hvad fremtiden byder. Jeg tænker bare på mit arbejde og tager en dag af gangen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.