Den italienske restaurant Era Ora i København er blevet kåret som verdens bedste italienske restaurant uden for Italien. Ejerne kom til Danmark i 1980erne og blev mødt af en åbenhed, der gjorde det muligt for dem at eksperimentere med det italienske køkken.
Verdens bedste italienske restaurant uden for Italien ligger i Danmark. Det har det italienske mad- og vinmagasin Gambero Rosso slået fast efter at have brugt fem år på at undersøge, hvor i verden den bedste italienske restaurant – uden for Italien – befandt sig.
Era Ora har ligget på Christianshavn siden 1980erne. Den fik i 1997 en Michelin-stjerne, men for ejerne, italienske Elvio Milleri og hans brasilianske hustru Edelvita Santos, betyder det noget helt særligt, at et italiensk magasin har udpeget restauranten som verdens bedste.
»Elvio er blevet anerkendt i sit eget land efter så mange år, hvor vi har arbejdet hårdt for at skabe en italiensk madkultur i Danmark. Det er første gang, vi får den anerkendelse i Italien. Det er meget stort for os,« siger Edelvita Santos.
»At blive genkendt som verdens bedste uden for Italien gør en stor forskel for en italiener,« siger Elvio Milleri.
»Det er som at få et kram af mor og far. Man kan få kram fra mange, men det er noget særligt at få et kram af mor og far,« siger han.
Havde planlagt at være i Danmark i kun nogle måneder
Elvio Milleri og Edelvita Santos mødte hinanden i Danmark i starten af 1980erne. Edelvita havde kun planlagt at være i Danmark i nogle måneder, og Elvio Milleri var egentlig bankmand i Italien, men de besluttede sig for at blive, og Era Ora begyndte at køre godt.
»Danmark var et godt sted for os som unge at starte en restaurant. Danskerne tog imod os som en familie,« siger Edelvita Santos.
»Danskerne er de sydeuropæiske i Skandinavien,« tilføjer Elvio Milleri, der ikke oplevede, at det var svært at komme ind på livet af danskerne.
»Danskerne var meget åbne for, at vi eksperimenterede med maden, og de ville gerne vide mere om, hvad vi gjorde. Italienerne var ikke så åbne. Det havde nok været sværere at overleve i Italien som unge restauratører,« siger Edelvita Santos.
Italienerne rynkede på næsen af Era Ora
Era Ora brugte allerede i 1980erne lime i madlavningen, fortæller hun, og det rynkede italienerne dengang på næsen af, fordi det var usædvanligt for det italienske køkken. Nu ser hun ofte, at der bliver solgt lime på markeder og i supermarkeder i Italien.
Elvio Milleri fortæller, at italienerne generelt har været meget konservative, når det gælder mad, og giver et eksempel fra sit eget liv. Da han første gang besøgte Danmark i midten af 1970erne, fyldte han sin bil op med italiensk mad. Han vidste ikke, hvordan madkulturen var i Danmark, og han skulle være på ferie her i to uger, så han ville være på den sikre side.
I dag får Era Ora flere gange om ugen råvarer fra Italien, men de bruger også dansk fisk, kød og mælk, og restauranten eksperimenterer med fusioner.
»Italienerne er blevet mere åbne, end de var engang. Der er også mange unge kokke, der gerne vil eksperimentere med andre kulturer,« siger Edelvita Santos.
Efter at Gambero Rosso kårede Era Ora som den bedste italienske restaurant uden for Italien, har Elvio Milleri og Edelvita Santos oplevet stor interesse fra de italienske medier.
»De er stolte, for det er nemmere at have en rigtig god italiensk restaurant i Italien, hvor markerne er fulde af lækre råvarer tæt på restauranten. Vi skal importere rigtig meget. Derfor er de italienske journalister også meget begejstrede. De troede ikke, at der kunne blive lavet den kvalitet uden for Italien,« siger Elvio Milleri.
»Især her i Skandinavien,« tilføjer Edelvita Santos, fordi vejret…«
I 1980erne og 1990erne kunne det være svært at tiltrække de rigtige kokke, men i dag bugner det med jobansøgninger hos Era Ora. Restauranten høster fordelene af den store interesse for nordisk madlavning og København som gastronomisk centrum, der er opstået de seneste år.
»København er eksotisk og ekstremt attraktivt for italienske kokke. De sidste 15 år er København blevet en kæmpestor gastronomisk boble i verden. Det er godt for kokkene at komme hjem og sige i Italien, at de har arbejdet på en restaurant i København,« siger Elvio Milleri.
I køkkenet på Era Ora er der kun italienere.
»Kokke fra andre lande kommer og går. De vil gerne prøve forskellige køkkener, men italienerne vil gerne udvikle deres evner inden for italiensk mad, og italienerne vil meget gerne blive her i lang tid,« siger Elvio Milleri.
»Jeg kunne ikke være andre steder end her«
Han og Edelvita Santos har heller ingen planer om at forlade Danmark. Engang drømte Edelvita om at åbne en restaurant i London, New York eller Los Angeles, men hun er glad for, at de blev i Danmark.
»Jeg kunne ikke være andre steder end her. Jeg føler mig sikker her, og her er godt for en familie at være. Systemerne fungerer, og man er sikker, når man går på gaden. Vi har fået så mange venner her, og København og Danmark er fantastisk,« siger Edelvita Santos.
»København er hjem for os,« siger Elvio Milleri.