Hackere lagde Facebook-fælder for højreekstremister

Falske Facebook-profiler, der tilsyneladende tilhørte unge ariske blondiner.

Det har været et succesfuldt trick for researchkollektivet Redox på den yderste venstrefløj, når den røde efterretningstjeneste skulle lokke informationer ud af nynazister, racister og andre højreekstremister for at registrere dem.

Det erkendte en 27-årig mand, der af politiet betragtes som hovedmanden i den straffesag om systematisk hacking, hærværk og vold, der i går blev indledt i Københavns Byret mod syv medlemmer af Redox.

De er bl.a. tiltalt for i knap fire år frem til begyndelsen af 2010 at have hacket sig til passwords, e-mail-korrespondancer og andre oplysninger om mindst 6.000 personer, foreninger mv. – fortrinsvis med tilknytning til den politiske højrefløj.

’Heil Hitler’ som kodeord

De tiltalte erkender, at de i et meget begrænset omfang har hacket højreekstremister, og den 27-årige forklarede som den første i vidneskranken, at der var mange måder at indhente oplysninger på.

- Vi har skaffet os ulovlig adgang til folk på den yderste højrefløj. Jeg tror, at vi har læst nogle af deres e-mails ved at gætte deres password. Det er overraskende, hvis du vidste, hvor mange nazister der har et password som ’Heil Hitler’, forklarede han blandt andet.

Af gruppens beslaglagte materiale fremgår det også, at bl.a. et medlem af den racistiske hooligangruppering White Pride i Aarhus på et tidspunkt fik en installeret en såkaldt keylogger på sin private computer, så alt, hvad han skrev på sit tastatur, i hemmelighed blev kopieret til de politiske hovedfjender.

Og også falske Facebook-profiler blev benyttet som et våben af Redox:

- Det er forbløffende så åbenmundede, nazister bliver, når de tror, at de chatter med en ung blondine. De vil gøre alt for at imponere hende, forklarede den 27-årige med et smil om munden.

PET overvågede 27-årig

Ved hacker-sagens begyndelse kom det også frem, at bl.a. den 27-årige havde været under tæt overvågning af Politiets Efterretningstjeneste, da tre politiske modstandere på den yderste højrefløj 10. oktober 2009 blev udsat for et voldeligt overfald med spark og slag – blandt andet med flasker – på Nørreport Bodega i Nørre Voldgade i København.

PET kontaktede Københavns Politi om overfaldet, og efter en periode med forstærket telefonaflytning, slog politiet i slutningen af februar 2010 til mod gruppen. Samtidig beslaglagde man et par computere, hvor der blev fundet i tusindvis af personregistreringer og billeder af politiske modstandere.

Der ventes dom i sagen i midten af oktober.