Admiral-ven gav dødsmærket Kløvedal ridderkorset.

Troels Kløvedal har oplevet mere end de fleste på sine mange rejser over hele kloden, men forleden skete der nu alligevel noget helt særligt. Da bankede den øverste chef for forsvarsakademiet, kontreadmiral Nils Christian Wang, på i eventyrerens elskede bondegård i Ebeltoft. Med sig havde admiralen et ridderkors fra dronning Margrethe.

Hun havde selv bedt om, at det blev afleveret personligt til den danmarksberømte forfatter, søfarer og eventyrer.

»Normalt sender man sådan en orden med posten, men her havde hoffet bedt mig om at aflevere den personligt,« siger Nils Wang.

Troels Kløvedal er terminalt syg og løftede i sommer i bogen ’Modne mænd’ sløret for sin barske skæbne. Her gav Troels Kløvedal sig selv mellem to og seks måneder at leve i, samtidig med at den 73-årige mand fortalte, at han lider af lungesygdommen bronkiektasi, der ødelægger luftvejene, samt den ubarmhjertige sygdom als, der lammer kroppen stykke for stykke.

»At jeg skal dø, er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt,« sagde Troels Kløvedal.

Et stort øjeblik

I dag er den engang så livskraftige mand stærkt svækket og har næsten mistet talens brug, men da admiral Wang kom på officielt besøg i Kløvedals hjem tirsdag, var han ude af sengen for at takke forridderslaget.

»Det var et stort øjeblik for ham. Han var meget taknemmelig og glad og stolt og rørt. Og det var det sådan set også for mig,« siger Nils Wang, der har været ven med Kløvedal siden 2008, hvor admiralen bad forfatteren lave en tv-serie i anledning af søværnets 500 års jubilæum.

»Jeg var chef for søværnet, da det fyldte 500 år, og så bad jeg ham fortælle søværnets historie dengang. Så det blev til den tv-serie, der blev sendt i 2010, og den var et par år undervejs, så jeg har haft den ære at kende Kløvedal siden 2008.«

»Han har det desværre ikke ret godt, han er meget syg. Det er en forbandet sygdom,« siger Nils Wang.

Skulle nå frem i tide

Bad hoffet dig om, at aflevere ridderkorset personligt, fordi Dronningen ville være sikker på, at han fik det, inden han tager herfra?

»Altså, jeg kan ikke andet end spekulere, men jeg vil da tro, at det er derfor. Det er simpelthen for at være sikker på, at den bliver afleveret til tiden, om jeg så må sige. For under normale omstændigheder vil borgere, der får den orden, modtage den med posten,« siger admiral Nils Wang, der fortæller, at han havde ringet til Troels Kløvedal på forhånd.

»Vi havde aftalt, hvornår jeg skulle komme, og så havde han inviteret familie og venner derud, så de kunne være med, når han fik sin orden. Og han var meget rørt og stolt, kan jeg godt sige.«