Peter Forchhammer sad på et forretnings-imperium til 11 mia. kr. I dag er han personligt konkurs, men mere lykkelig end før

- Når jeg engang skal stedes til hvile, så er lykken ikke at have millioner på kontoen. Det er at kunne sige, at du har hjulpet den og den i gang med det og det. At kunne sige, at det dér var jeg med til at sætte i gang, siger Peter Forchhammer nu.

I 2007 sad han på et væld af venture-virksomheder, et forretningsimperium, der havde spundet en formue på alt fra magasiner, grøn teknologi, banker og computerspil til rejsebureauer og televirksomhed. I alt 11 milliarder.

I dag ejer kurator den ene halvdel af villaen og konen den anden, men de skylder det hele væk, og pengene skal betales inden for et par år, fortæller Forchhammer til BT.

- Jeg har taget hele turen fra toppen og så til i dag, hvor jeg er begyndt helt forfra.

- Jeg havde købt mig ind i bunker af virksomheder, og så lige pludselig ville bankerne have deres penge. Så var der en bank, der lukkede, og så pludselig rullede lavinen, og så er du død i løbet af no time, siger Peter Forchhammer, der i modsætning til mange andre af sine kolleger i toppen af det danske erhvervsliv valgte at tale åbent om det.

Det gik ad helvede til

- Jeg blev spurgt af Dagbladet Børsen, hvordan det gik, og så sagde jeg, at det gik ad helvede til. I modsætning til mange andre i min business gad jeg ikke underholde med, hvor godt det går, når det ikke passer, siger Peter Forchhammer, der undgik tvangsauktion af familiens villa i Søllerød, fordi han lavede et forlig med kurator.

- Vi har lavet en aftale om, at pengene skal udredes om et par år, og så kan vi bo i huset indtil da, siger Forchhammer, hvis farvel til milliardær-tilværelsen også adskiller sig fra andre konkursramte rigmænds. Han løb ikke fra regningen og er selv en af de største skyldnere i konkursboet:

- I den sidste tid, før det ramlede, skubbede jeg 10 millioner af mine egne penge ind i firmaet. Det er der ikke mange, der gør i den situation, mange vælger at trække penge ud til sig selv. Jeg gjorde det modsatte. Jeg troede på det. Det betyder så, at jeg i dag har 130-140 millioner af mine egne penge i klemme i boet, siger Peter Forchhammer.

- Når det hele ramler, og alt ser ud, som om det er væk, så tænker man på, om folk vil spytte på én på gaden, om man kan betale sin termin, hvad siger familien og børnene til at blive rykket op og ud. Alt det der.

- Men jeg havde god samvittighed, fordi jeg gjorde alt, hvad jeg kunne personligt, Det gør så også, at jeg i dag har et udmærket forhold til erhvervslivet, og at jeg er begyndt helt forfra. Og det har jeg det helt fint med. Det er faktisk rigtig morsomt at begynde helt forfra. Det har givet et helt nyt perspektiv, og en helt anden glæde end før.

Brokkehoved

- Da jeg havde det hele, gik jeg rundt og brokkede mig over de mest tåbelige ting: Hvorfor har gartneren ikke ryddet ordentligt op, og nu har der også været indbrud i haciendaen i Spanien. De problemer har man gudskelov ikke mere.

- Det er vildt overdrevet, hvor lykkelig man bliver af at være milliardær. Hvor mange milliardærer render rundt med et smil på læben. Nej, de ser alle sammen meget alvorlige og seriøse ud. Og de synes slet ikke, livet er sjovt mere.

Er det noget, du har lært af din nedtur?

- Ja, det er det. Før gik man hele tiden og tænkte på at tjene de første 10 millioner, så de næste 100, og så en milliard, inden jeg bliver 40. Jeg har prøvet at være dér, hvor penge intet betyder. Så finder man også ud af, hvor lidt vigtigt det er.