Tillykke med dit nye job hos Waterfront Communications. Lønnen er 0 kroner om måneden. Til gengæld får du 2,5 procent af ingenting i pension, du skal selv betale for din computer og telefon, og din arbejdsgiver kan uden varsel sende dig hvorhen i landet, han ønsker.

Sådan er vilkårene for projektledere i det omstridte kommunikationsbureau Waterfront, der for nylig mistede sin kontrakt med DSB, da det kom frem, at man havde holdt en kritisk journalist travl med andre opgaver, så vedkommende ikke kunne skrive om DSB.

Berlingske Nyhedsbureau er kommet i besiddelse af en kontrakt, som nyansatte skal skrive under på, og af den fremgår det blandt andet, at den ansatte først får løn, når vedkommende gennem tre måneder har tjent gennemsnitligt 80.000 kroner per måned til virksomheden. Det udløser en månedsløn på 30.000 kroner - med mulighed for at stige yderligere, hvis man tjener mere til Waterfront.

Berlingske Nyhedsbureau har forelagt kontrakten for en ekspert i ansættelsesret og en faglig konsulent fra kommunikationsområdet i Dansk Journalistforbund (DJ). Begge siger samstemmende, at de aldrig har set noget lignende.

- Det giver jo mindelser om en slavekontrakt. Hvis man skriver under på den, sælger man sig med hud og hår. Den giver mig en meget ubehagelig fornemmelse, siger professor, dr.jur. Ole Hasselbalch fra Aarhus Universitet, forfatter til »Lærebog i ansættelsesret og personalejura«.

- Jeg har set meget, men aldrig en kontrakt som denne. Ingen bør sige ja til at arbejde på sådanne vilkår, erklærer faglig konsulent Nanna Mielche fra DJ.

Ejer og direktør Lars Poulsen fra Waterfront Communications forstår ikke kritikken. Han ser kontrakten som en mulighed for medarbejderen og virksomheden til at prøve hinanden af.

- Idéen er, at hvis man kan opnå et bestemt omsætningsniveau, så har man også evnerne og kvalifikationerne til at blive en god kommunikationsrådgiver og blive i stand til at leve af det, siger Waterfront-chefen, der afviser beskyldningen om, at han laver »slavekontrakter«.

- Jeg ser det som en god chance for at komme ind i branchen. Det lykkes for de fleste medarbejdere, siger Lars Poulsen.

HVAD MENER DU? VILLE DU SKRIVE UNDER PÅ EN SÅDAN KONTRAKT FOR AT FÅ FODEN INDENFOR ELLER ER DET OVER GRÆNSEN? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER