Lyt til artiklen

Direktøren for vandsektorens brancheforening er skuffet over lovovertrædelserne omkring salg af sprøjtemidler.

København. Det er en skidt nyhed for det danske grundvand, at et stort antal forhandlere og importører af sprøjtemidler overtræder reglerne i Danmark.

Det siger Carl-Emil Larsen, direktør i vandsektorens brancheforening, Danva, efter nyheden om, at næsten halvdelen af landets forhandlere og importører overtræder reglerne for opbevaring og salg af pesticider.

- Jeg synes, det er rigtig dårligt nyt, at der er så mange brodne kar i hele den her fødekæde omkring anvendelsen af pesticider, siger Carl-Emil Larsen.

- Når man har så mange brodne kar, så er det ikke længere nok at diskutere om bestemte pesticider skal være godkendte eller ikke godkendte, lyder det.

I alt 42 ud af 93 virksomheder har overtrådt reglerne for pesticidmidler, viser Miljø- og Fødevareministeriets inspektioner i 2016.

Fem virksomheder er blevet meldt til politiet. Og Miljøstyrelsen har sendt 42 indskærpelser til de pågældende virksomheder om at stoppe ulovlighederne.

Der er blandt andet tale om ulovlige udenlandske pesticider, forkert opbevaring af giftige pesticider samt utætte emballager og brudte pakninger.

Carl-Emil Larsen mener, at etableringen af boringsnære beskyttelsesområder er vejen frem for at undgå, at farlige pesticider påvirker grundvandet.

De boringsnære beskyttelsesområder - også kaldet BNBO - er en særlig beskyttelseszone omkring en vandforsynings boringer.

- Vores holdning er, at den eneste måde, man kan undgå forurening af vores drikkevand, er, at man etablerer boringsnære beskyttelsesområder.

- Så jeg vil opfordre politikerne til, at man tager det med ind til forhandlingerne, der lige nu foregår omkring den nye pesticidstrategi.

Og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udtaler, at "der er plads til forbedring hos forhandlere og importører".

- Derfor er det også et element i forhandlingerne om en ny pesticidstrategi, tilføjer ministeren i en pressemeddelelse.

/ritzau/