Færre forældre vil sende deres børn i folkeskole, når politikerne selv vælger privatskoler. Det forudser flere forskere samt Danmarks Lærerforening.

Hvis de ikke vil, så vil jeg heller ikke.

Sådan vil flere danskere formentlig tænke fremover, når de skal vælge om deres børn skal gå i privatskole eller folkeskole. Det forudser flere forskere samt formanden for Danmarks Lærerforening, skriver Kristeligt Dagblad.

De er bekymrede over sommerens historier om de mange danske politikere, der vælger at sende deres egne børn i privatskole frem for den lokale folkeskole.

Senest er det kommet frem, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lader sin datter tage 9. klasse på en privatskole i Helsinge, og tidligere har topsocialdemokrater inklusive Helle Thorning Schmidt valgt folkeskolen fra.

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at politikerne vælger en anden skole end folkeskolen, for når fremtrædende personer gør det, bliver det en historie i pressen. Det er et dårligt signal at sende fra dem, der har det allerøverste ansvar.

Det siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening til Kristeligt Dagblad.

Professor ved Center for Grundskoleforskning under Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Per Fibæk Laursen er også bekymret over politikernes hang til privatskoler.

Han peger på, at friskoler historisk set har været noget, man valgte, fordi man af religiøse, politiske eller ideologiske årsager ønskede en anden pædagogik end folkeskolens.

- Det er bekymrende, fordi det bringer os i retning af USA, hvor det offentlige er en sekundavare, hvor ens børn kun går, hvis man ikke har råd til andet, siger Per Fibæk Laursen.

/ritzau/