Det er med al sandsynlighed et af de allersidste halmstrå, som den hasteudviste 23-årige afghaner Vahid Vaziri har at klynge sig til, når Flygtningenævnet nu får ny mulighed for at overveje ønsket om asyl her i landet, skriver Politiken.

Efter flere måneders sagsbehandling har Udlændinge- og Integrationsministeriet 13. oktober meddelt afslag på humanitært ophold til afghaneren. I afslaget sendt til Vahid Vaziris danske familierepræsentant skriver ministeriet, at det har sendt en kopi af afgørelsen samt sagsakterne til Flygtningenævnet til en eventuel videre sagsbehandling på baggrund af de nye omstændigheder, der er indtrådt i afghanerens liv, efter at han og hans lillebror, 16-årige Abolfazl Vaziri, blev sendt ud af landet i slutningen af juni.

Og den beslutning er Vahids advokat Marianne Vølund tilfreds med.

»Det er fint nok. Hvis de ikke vil give ham humanitært ophold, så kan de sende det videre til Flygtningenævnet, som så kan se på, om der ikke nu skulle være et asylgrundlag, for det synes jeg, der er,« siger hun.

Da brødrene efter fem års ophold i Danmark fik afslag på asyl, underskrev de en frivillig - men uønsket - hjemrejseaftale og blev sat på flyet til Kabul i Afghanistan i slutningen af juni. Inden da havde humanitære organisationer advaret om, at drengene var psykisk skrøbelige, plaget af angst, medicineret og næppe i stand til at tage vare på sig selv.

Vahid Vaziri har forklaret, at brødrene kort efter ankomsten blev frarøvet deres udrejsepenge, kom bort fra hinanden, og Abolfazl forsvandt uden livstegn.

I september fortalte Vahid til den danske familierepræsentant, som han har opretholdt kontakt med, at hans bror var blevet slået ihjel. Vahid Vaziri er ifølge avisens oplysninger selv flygtet til Iran.

Flygtningenævnet afviste i den oprindelige asylsag fra marts 2012 at give asyl til de to unge mænd, fordi nævnet fandt Vahids forklaringer for uklare, når han fortale om sin far, som skulle være tilbageholdt af Taleban, om en fætter, som blev dræbt, samt om chikanerierne på en Taleban-skole, hvor han ikke ønskede at gå.

De danske myndigheder konkluderede samtidigt, at Vahid Vaziri ville være i stand til at tage sig af sin lillebror, og at brødrene ville »kunne indgå i det afghanske samfund«.