Pol-e Sokhta er et slumområde i Kabul, Afghanistan, der huser mange hjemløse, og mange af dem er narkomaner. Ofte samles de her, efter de er blevet udvist fra europæiske lande, men mange er også fra Iran. Det er et hårdt område, og omgivelserne er barske.

Og det er her, 23-årige Vahid Vaziri har boet, siden han for halvanden måned siden blev udvist af Danmark og sendt tilbage til Afghanistan. Det er langt fra det liv, han havde på Amager, men det er virkeligheden, for han har ingen familie i Afghanistan.

LÆS OGSÅ:

Det er dog ikke meget tid, han tilbringer i Pol-e Sokhta, for det meste af dagen leder han efter sin lillebror, Abolfazl, der sammen med Vahid blev udvist af Danmark den 29. juni. Det fortæller den danske journalist, Sune Engel Rasmussen, der er bosiddende i Kabul, der har fundet frem til Vahid.

»Efter solopgang tager Vahid til Wardak og bruger det meste af dagen på at lede efter sin lillebror. Han stoler ikke på politiet, så det er uden hjælp. Om aftenen tager han tilbage til Pol-e Sokhta, fordi Wardak ikke er et sikkert sted at være. Brødrene er shiamuslimer, de er en etnisk minoritet, og de er derfor forfulgt af Taleban. Og det er især derfor, han er så nervøs for sin lillebror,« fortæller Sune Engel Rasmussen til bt.dk.

Abolfazl sammen med storebroren Vahid i kontaktpersonens, Lise Lomholts, sommerhus på Ærø.
Abolfazl sammen med storebroren Vahid i kontaktpersonens, Lise Lomholts, sommerhus på Ærø.
Vis mere

For to uger siden skrev BT om de to afghanske brødre, og på det tidspunkt havde Vahid kun haft mulighed for at ringe hjem til Danmark en enkelt gang fra en lånt telefon. Beskeden til brødrenes kontaktperson, Lise Lomholt, var kort: Da de ankom til Kabul, blev de røvet alt. Penge. Tøj. Mobiltelefoner.

Men mest bekymrende for Lise Lomholt var beskeden om, at brødrene var blevet væk fra hinanden, og her halvanden måned efter har de endnu ikke fundet hinanden. Ingen ved, hvor lillebroren er.

Vahids 16-årige lillebror, Abolfazl, forsvandt i Wardak, som de var rejst til for at ordne identifikationspapirer, efter de var kommet til Afghanistan. Mens Vahid gik ind på kontoret, ventede lillebroren udenfor. Da Vahid kom ud, var han væk.

»Han er simpelthen forsvundet sporløst, og frygten er jo, at han er blevet bortført. Han er en spinkel og køn dreng, og vi ved jo, at mange unge drenge bliver bortført som dansedrenge. Det er meget bekymrende at tænke på,« fortæller Lise Lomholt til bt.dk.

LÆS OGSÅ:

Selvom der intet nyt er om 16-årige Abolfazl, er Lise Lomholt i det mindste i kontakt med Vahid igen med hjælp fra journalisten Sune Engel Rasmussen. Hun sender penge til Kabul, så Vahid kan købe sig lidt mad.

Vahid Vaziri i sommerhus på Ærø med den danske kontaktperson, Lise Lomholt. Foto: Privatfoto
Vahid Vaziri i sommerhus på Ærø med den danske kontaktperson, Lise Lomholt. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Jeg er rigtig glad for, at jeg nu kan følge med i, hvordan Vahid har det. Men samtidig har jeg også fået bekræftet, at det her er rigtig skidt. Det er især Abolfazl, jeg er bekymret for. Der er nu gået halvanden måned, hvor vi ikke har hørt fra ham. Vi aner ikke, hvad vi skal stille op for at finde ham,« fortæller Lise Lomholt og tilføjer:

»Det bekymrer mig rigtig meget. De er jo to drenge, jeg kom til at holde rigtig meget af.«

LÆS OGSÅ:

Vahid og Abolfazl Vaziri kom til Danmark i december 2010. Da Vahid blev vurderet til at være 19 år på det tidspunkt, blev han værge for sin lillebror, Abolfazl. Brødrene kommer fra Afghanistan, men flygtede sammen med deres forældre til Iran i 2006. Faren forsvandt under flugten, og i 2010 besluttede moren, der i dag er efterlyst via Røde Kors, at sende de to drenge til Europa. De boede i Danmark i fem år, men rejste tilbage til Afghanistan den 29. juni, efter de fik afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse.