Solcreme med UV-filter kan forårsage markante hormonforstyrrende skader, viser forsøg på rotter.

Mindre kønsorganer, færre sædceller og ændret adfærd. Det bliver resultatet hos rotter, hvis moderen udsættes for meget høje doser UV-filter under graviditet og amning, viser undersøgelser fra DTU Fødevareinstitut.

Det undersøgte UV-filter, der hedder octyl methoxycinnamat, findes i blandt andet solcreme.

Selv om mennesker udsættes for betydeligt lavere doser UV-filter, bør resultatet alligevel vække bekymring.

Især hvis man er gravid, mener Marta Axelstad Petersen, der har lavet undersøgelsen i sit ph.d.-projekt ved DTU Fødevareinstituttet.

- Vi har vist, at disse kemikalier er hormonforstyrrende. Det her er blot endnu et stof med hormonforstyrrende effekt, siger Marta Axelstad Petersen og fortsætter:

- Hvis UV-filtre var det eneste stof, vi bliver udsat for, ville der nok ingen problemer være, men vi bliver som mennesker udsat for rigtig mange af den slags stoffer i små doser.

I undersøgelsen blev tre grupper af gravide rotter udsat for forskellige doser af UV-filteret i graviditets- og diegivningsperioden.

De han-unger, der blev udsat for de to højeste doser, har både en mindre prostata, mindre testikler, nedsat niveau af hormonet testosteron samt færre sædceller.

Hos rottemødrene ses et markant fald i forekomsten af skjoldbruskkirtelhormonet thyroxin, som spiller en afgørende rolle under hjernens udvikling hos ungen.

Rotterne fik 500-1000 milligram UV-filter pr. kilo kropsvægt sprøjtet direkte ned i mavesækken.

Hos mennesker kan et lavt niveau af thyroxin under graviditeten føre til forsinket hjerneudvikling og nedsat intelligens hos børnene.

UV-filtre absorberes gennem huden og kan spores i både modermælk, blod og urin.

/ritzau/