Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Da Helle Kühl i april 2009 blev kørt ned foran Hovedbanegården i København, var hun helt uden skyld i ulykken. Det fastslog både forsikringsselskabet og politiet.

Føreren af bilen var en amerikansk kvinde, der kørte i en lejet bil. Ifølge politiet var hun ikke vant til at holde øje med cyklister. Alligevel kræver kvindens kreditkortfirma American Express via et inkassofirma 16.000 kr. af Helle Kühl.

Det kostede det nemlig at reparere bilen for de skader, der skete, da den påkørte Helle Kühl.

De penge har American Express, der også omfatter en forsikring, betalt for skaderne på bilen - og nu vil firmaet have pengene af Helle Kühl.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg er et uskyldigt offer, og nu vil de have, at jeg skal betale 16.000 kr., fordi jeg blev kørt ned. Det er helt amerikanske tilstande, fortæller den chokerede kvinde.

For Helle Kühl begyndte dagen som alle andre, da hun på cykel var på vej på arbejde i København City.

I krydset ved Bernstorffsgade og Vesterbrogade kører hun ligeud, mens en højredrejende bus holder tilbage. Fra modkørende side drejer en amerikansk kvinde til venstre og kører den sagesløse Helle Kühl ned.

Flere vidner

Den amerikanske kvinde havde svært ved at se, at ulykken var hendes skyld, men hun hjælper Helle Kühl og er rystet over episoden. Der er flere vidner, der bakker Helle op.

- Mens jeg lå på jorden og var slemt forslået, kom der folk forbi, som havde set episoden og gav mig deres visitkort, så de kunne vidne, hvis det skulle være nødvendigt, fortæller Helle Kühl.

Udlejningsfirmaet var forsikret hos TRYG, der, ifølge Helle Kühl, klarede tingene eksemplarisk.

- Jeg fik erstatning for cykel, tøj og svie og smerte. De klarede tingene efter bogen, fortæller hun.

Men bagefter fulgte American Express: Foreløbig har Helle Kühl modtaget fem mail og to breve fra selskabet, hvori hun afkræves 16.000 kr. for de skader, der opstod på bilen, da hun blev kørt ned.

Problemer ved at rejse til USA


Hun har forgæves forsøgt at henvise til biludlejerens forsikring, men lige lidt hjælper det.

- De vil have deres penge. Jeg tror ikke, at de har lyst til at tale med TRYG, fordi de så ved, at de ingen penge får. De bliver ved med at presse mig og sende breve og mail, selvom de tidligere har sagt, at sagen var lukket, siger Helle Kühl.

Tilbage i Hellerup sidder Helle Kühl med problemet. Ifølge dansk lovgivning skal hun ikke betale, men der kan opstå problemer, hvis hun rejser til USA.

- Det er utrygt, at de hele tiden presser mig. Nu bliver jeg nødt til at bruge otte til tolv tusind kr. på en advokat, så jeg kan få lukket sagen. Hvis jeg ikke gør noget ved det, så kan der opstå problemer, når jeg skal på ferie i USA, siger hun.

B.T. har forgæves forsøgt at kontakte American Express.

Andre læser også