Det nye EU-kørekort vil kun være gyldigt i 15 år.
Det nye EU-kørekort vil kun være gyldigt i 15 år. Foto: Allan Lundgren
Kørelærere landet over har torsdag oplevet en storm af telefonopringninger fra køreelever og forældre, der frygtede at de skulle starte forfra på deres kørekort efter de nye strikse regler træder i kraft på lørdag. Men det var politiet, der ikke havde informeret tydeligt nok.

Bt.dk skrev i går historien om de nye kørekortregler, der bliver sat i kraft 19. januar. Det betyder, helt kort, at reglerne bliver mere strikse. For eksempel skal du forny dit kørekort hvert 15. år, og aldersgrænserne er strammede visse steder. Og så kan du risikere at skulle starte helt forfra med køreundervisningen, hvis du ikke består den praktiske køreprøve inden 19. januar. Politiet glemte dog lige at skrive, at det ikke gælder for det almindelige B-kørekort. 

På politiets hjemmeside er de nye regler beskrevet sådan, at man kan tro man bliver fanget mellem to regelsæt, hvis man er i gang med at tage kørekort. Politiet beskriver det således:

'Fra den 19. januar 2013 kan der på grund af ændringerne ikke udstedes kørekort efter de regler og den model, som kendes i dag. Det vil kunne give anledning til nogle særlige udfordringer for dig, der ønsker at erhverve kørekort i perioden op til den 19. januar 2013, og som f.eks.:
    * har påbegyndt eller færdiggjort køreundervisning, men ikke har bestået den praktiske prøve inden den 19. januar 2013
    * ikke har bestået den praktiske prøve og gerne vil op til ny praktisk prøve inden den 19. januar 2013.'


Det fik nuværende elever landet over, der er ved at tage B-kørekort til at ringe til deres kørelærere, og høre hvad det var for noget.

Problemet er, at de nye regler beskrevet ovenover slet ikke kommer til at gælde for kørekort B, altså almindelig personbil. Det bekræfter René Arnt, der er landsformand for Dansk Kørelærer-Union, der kalder politiets forklaring for 'utilstrækkelig'.

- Kørelærere landet over er blevet kimet ned det seneste døgn af nervøse elever, på grund af den meget utilstrækkelige forklaring, der ligger på politiets hjemmeside og dermed også BTs artikel om de nye køreregler. Folk har været nervøse for at alle deres køretimer har været spildt og de skulle starte helt forfra på at tage B-kørekort, fortæller René Arnt.

En af de nervøse elever, der nu kan ånde lettet op, er Niels Due-Boje. Han kom igang med kørekortet i en sen alder, og blev ret træt over at kunne læse, at han risikerede at skulle starte helt forfra, hvis han ikke bestod den praktiske prøve inden på lørdag.

- Lige da jeg læste nyheden om at det kunne betyde, at jeg skulle begynde forfra på mit kørekort blev jeg meget frustreret. Jeg er en af dem der har været lidt tid om at tage et kørekort, men ville blive meget ked af, at det skulle trække endnu længere ud hvis jeg skulle starte helt forfra. Det kunne betyde at jeg helt måtte opgive at få et kørekort, både på grund af manglende tid samtidig med, at det ville være ærgerligt at skulle betale ekstra, siger Niels Due-Boje til BT. 

Efter at artiklen om de nye kørekort-regler kom på bt.dk i går, har BT også oplevet lidt af en læserstorm. En lang række kørelærere har beskrevet, at de er blevet ramt af en 'telefonstorm' fra forældre og elever, der simpelthen ikke forstår politiets forklaring. 
Rigspolitiets kommunikationsafdeling forklarer, at de nye regler er meget omfattende og at de flere gange har skrevet om dem på politiets hjemmeside. 

- Det er en kompliceret lovgivning, og det er et stort arbejde at nå ud til alle, fortæller kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet Thomas Kristensen. Han fortæller, at de på politiets Facebook-side har holdt en 'spørgetime', hvor interesserede kunne spørge ind til de nye regler. Og her blev det nævnt, at det ikke gælder B-kørekort. 

Men det står intet sted beskrevet i den originale forklaring om de nye regler, som har ligget på jeres hjemmeside i over en uge. Hvordan kan det være?

- Fordi det er meget kompliceret lovgivning, som gælder rigtig mange mennesker og forskellige kørekort-typer. Vi har flere gange skrevet om det før og opfordret folk til at sende os konkrete spørgsmål på mail, hvis de er usikre på reglerne, siger Thomas Kristensen. 

Han erkender dog, efter at have hørt om 'telefonstorme' hos BT og kørelærere landet rundt, at det måske ikke fremgår tydeligt nok på deres hjemmeside, at de nye regler ikke gælder B-kørekort.

- Hvis kørelærerne har fået mange henvendelser fra elever, nej, så har vi nok ikke skrevet det tydeligt nok. Men jeg vil igen opfordre folk til at kontakte os, hvis de er i tvivl. 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.