Lyt til artiklen

Samarbejdet mellem danske og afghanske soldater led et alvorligt tilbageslag, da en 30 ton tung og næsten 20 meter lang dansk bygget 'panserbro' over et vandløb i Helmand i slutningen af maj blev sprængt i luften og fjernet af Taleban i løbet af en nat.

Det skriver Politiken tirsdag

Det skete blot fire dage efter, at afghanske soldater havde overtaget ansvaret for bevogtningen af broen fra danskerne.

En del af de skarpe aluminiumsstykker vil kunne genbruges som livsfarlige sprængstykker i de vejsidebomber, som er Talebans farligste våben i Helmand. Andre dele kan oprørerne enten sælge eller genbruge i egne byggeprojekter.

Bygningen af broen blev beskrevet i maj på Hærens Operative Kommandos hjemmeside som en af ingeniørsoldaternes "helt store paradediscipliner".

Ifølge Politikens oplysninger stod broen færdig i starten af maj, i to uger blev den bevogtet af danske styrker, så overtog de afghanske samarbejdspartnere ansvaret. Fire dage efter var broen sprængt i stumper og stykker, og alt brugbart materiale var fjernet.

Taleban ødelagde tilsyneladende broen uden kamp, ifølge danske officerer formentlig, fordi de afghanske soldater "var gået hjem for at sove".

Oberst Jørgen Høll fra HOK bekræfter over for Politiken, at broen er væk, og at der, så vidt han er informeret, ikke er bygget en erstatning.

Jørgen Høll vil dog ikke bekræfte oplysninger fra flere officerer om, at det var afghanske soldater, der passede på broen.

- Vi har ingen interesse i at hænge nogen ud - hvis man kan kalde det det. Jeg siger kun, at bevogtningen overgik til en multinational styrke, siger oberst Høll til Politiken.