En 18-årig dansker bestod onsdag sin køreprøve, men tilsyneladende havde han ikke hørt godt nok efter i undervisningen, for allerede i dag har han fået det frataget igen.

I hvert fald 'fejrede' den unge mand sit nyerhvervede førerbevis ved hele tre gange at have kørt alt, alt for stærkt i Viborg - og det på en vej, hvor der ligger en folkeskole og derfor færdes mange elever på helt ned til seks år. Den ene gang kørte den 18-årige med hele 120 km/t på strækningen, hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi til BT.

»Vi bliver ringet op af ham, der var ude ved fotovognen. Han fortæller os, at den samme bil er blevet blitzet tre gange, mens den har kørt forbi skolen i meget høj fart, og beder os kontakte bilisten, da han udgør en stor sikkerhedsrisiko« fortæller vagtchef Jens Claumarch.

De to andre gange blev bilens fart mål til henholdsvis 79 og 89 km/t. Alle tre gange krydsede den unge fartdjævel et fodgængerfelt med den alt for høje hastighed.

Kort efter at have modtaget opkaldet fra fotovognen kontaktede politiet den nyudklækkede 18-årige bilist.

»Min kollega spørger ham, om han er klar over, at der var en ATK-vogn ('Automatisk Trafik Kontrol' eller i daglig tale fotovogn, red.) derude, og det var han ikke. Han havde tilsyneladende heller ikke tænkt over, at det lige ved en folkeskole, han havde kørt med så høj fart,« fortæller vagtchefen.

De tre hastighedsforseelser får nu alvorlige konsekvenser for den 18-årige. Den alvorligste forseelse koster ham alene seks måneders ubetinget frakendelse af kørekortet, fordi han kørte mere end dobbelt så hurtigt som det tilladte. Men som følge af de to andre forseelser risikerer han at måtte vente endnu længere, før han kan begynde at generhverve sit kørekort.

Ved at køre 79 km/t i en byzone gjorde den 18-årige sig fortjent til et meget tidligt klip i sit nyerhvervede kørekort, mens overtrædelsen på de 89 km/t alene er nok til en betinget frakendelse af førerretten.

»Vores jurister skal kigge på, hvilken samlet straf han skal have. Det kan blive til mere end et halvt års frakendelse,« siger Jens Claumarch.

Uanset hvad skal den unge mand op til en ny teoriprøve og køreprøve, når han har udstået sin straf. Og han slipper heller ikke for en klækkelig bøde.

»Hver for sig kaster alle de tre overtrædelser en bøde af sig, og der er ingen rabat ved flere forseelser. Han får dog lidt rabat, idet han er under uddannelse,« siger vagtchefen.

Ifølge BT's udregninger ville de tre fartovertrædelser i alt give en bøde på 13.000 kroner, men på grund af den 18-åriges lave indtægt slipper han sandsynligvis med at betale det halve. Men derudover skal han af med et gebyr på 500 kroner til offerfonden per lovovertrædelse - og her er der ikke mulighed for rabat. Dermed vil den 18-årige efter BT's udregninger i alt skulle af med 8.000 kroner.

Politiet håber, at historien om den unge mands uforsvarlige kørsel vil tjene som skræk og advarsel for andre nyudklækkede bilister - for i værste fald kunne det have kostet menneskeliv.

»Det kunne være gået grueligt galt, hvis en elev havde krydset gaden, da han kom kørende. På grund af den høje fart er både hans reaktionstid og bilens bremselængde markant forlænget,« siger Jens Claumarch.

Den 18-årige fik da også læst og påskrevet, da politiet fik fat i ham.

»Det virkede heldigvis som om alvoren gik op for ham. Han var noget brødebetynget,« slutter vagtchefen.