Film og tv-serier med vampyrer erstatter religion for nogle danske unge og øger interessen for åndelige og religiøse spørgsmål.

Film og tv-serier med vampyrer fungerer som en ny slags religion for visse unge, viser en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet.

- Min undersøgelse viser, at en filmserie som »Twilight« skaber et rum for de unge, hvor de kan beskæftige sig med livets store spørgsmål, moral og det overnaturlige på en lystbetonet og uforpligtende måde. Fiktionsserierne udfordrer deres måde at se dem selv og deres omgivelser på, forklarer Line Nybro Petersen fra Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, og fortsætter:

- Eksempelvis mente flere af de unge, at det var fascinerende, at vampyrer, der traditionelt set repræsenteres som onde, i samtidens serier fremstilles som gode. Det oplever de som en invitation til at reflektere over deres egne opfattelser af godt og ondt.

Ifølge Line Nybro Petersen tiltrækker serierne de unge, fordi de i stor udstrækning handler om de problemer, de selv går og tumler med.

I afhandlingen, der hedder »Wicked Angels, Adorable Vampires! Religion, amerikanske serier og danske teenagere« deltager 72 danske teenagere mellem 14 og 18 år, som alle er optaget af overnaturlige serier, i en kvalitativ undersøgelse.

Desuden indgår en gruppe på ni teenagere, der dyrker Twilight-serien, i en analyse, ligesom Line Nybro Petersens også analyserer amerikanske tv-seriers fremstilling af religiøse emner og forhold. Dyrkelsen af for eksempel serien »Twilight«, er så intens, at det næsten i sig selv tangerer det religiøse, men i nye former. Selve film- eller tv-serien bliver hellig, og de unge holder alle andre overnaturlige tv-serier op imod den »rigtige« version af helligdommen, lyder det.

- Når »Twilight«-fans for eksempel er til premiere på filmene, kan man se, hvordan de igennem en række forskellige ritualer signalerer og »performer« deres tilhørsforhold til serien. Der grædes, hvines og synges – og den »performance« er vigtig for oplevelsen af at være en del af noget større, siger Line Nybro Petersen, der understreger, at hendes kvalitative undersøgelse blandt en lille gruppe fans ikke er repræsentativ for alle danske unges forhold til religion og amerikanske tv-serier med religiøst indhold.

Resultaterne af undersøgelsen bekræfter imidlertid ifølge forskeren pointerne i flere kvantitative undersøgelser af mediernes fremstilling af religion.