Hver 12. mand mellem 18 og 29 år har snydt sig til en bedre karakter, viser en måling fra YouGov. Prodekan kræver debat om eksamenssnyd, mens de studerende påpeger, at 95 procent ikke snyder.

Det er eksamenstid, og det kan være fristende at snyde sig til bedre karakterer. For hver 12. mand mellem 18 og 29 år bliver det ikke ved fristelsen, viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Meget tyder på, at uddannelsesstederne kun fanger få syndere. For eksempel behandlede Aarhus Universitet kun 110 sager om snyd i hele 2012, hvor der blev gennemført omkring 153.000 eksaminationer. Det svarer til, at færre end en ud af 1.000 eksaminationer førte til en sag om eksamenssnyd.

Prodekan ved Aarhus Universitet Peder Østergaard er formand for et udvalg, der skal bekæmpe eksamenssnyd. Han erkender, at næppe alle snydere opdages.

»Det er fuldstændig uacceptabelt at snyde til eksamen. Det er undergravende for den enkelte studerende og universiteternes vigtigste valuta, nemlig faglig troværdighed,« siger han.

Digitale eksamener har ifølge Peder Østergaard gjort det lettere at afsløre snydere med computerprogrammer, der kan spore plagiering, som udgør omkring 80 procent af snydesagerne. Men forebyggelse er vigtigere, siger han:

»Det er forsvundet lidt ud af debatten de seneste tre-fire år, hvor alvorligt eksamenssnyd er. Vi skal have skærpet det budskab.«

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard hæfter sig ved, at 95 procent af de unge ikke har snydt. Han mener ikke, at snyderiet handler om studerendes moral, men om at undervisningen ikke står mål med eksamenskravene:

»Sammen med samfundets krav om, at man skal være en succes, kan det få nogle studerende til at bøje reglerne.«

BNB